‘Papieren folder nog lang niet met pensioen’

De papieren folder blijkt nog steeds een belangrijk en levend marketinginstrument en kan voorlopig niet op pensioen. “Zelfs niet op pre-pensioen”, constateert het Nationale App en Folderonderzoek (NAF) van MeMo².

Elk jaar laait de discussie over de folder weer op. Werkt de folder nog wel? Zorgt dit traditionele medium nog voor voldoende commerciële tractie? Het antwoord is volgens MeMo² duidelijk: “Geen supermarkt durft de papieren folder ‘uit’ te zetten.”

Nog lang niet met pensioen

“Bijna zes op de tien Nederlanders lees regelmatig een papieren folder. Onder de primaire supermarktbezoekers blijken de PLUS-shoppers het meest traditioneel van aard. Waar de PLUS relatief laag scoorde op het wekelijkse app-gebruik onder zijn primaire bezoekers, gaat de supermarkt aan kop rondom het wekelijks bekijken van de papieren folder”.

MeMo² concludeerde eind vorig jaar dan ook: “PLUS weet daarmee meer dan de helft van zijn bezoekers te bereiken. Ze worden met vergelijkbare percentages op de voet gevolgd door Aldi, Lidl en Albert Heijn.”

Folderapps in opkomst

In het Nationale App en Folderonderzoek (NAF) komt naar voren dat sommige supermarkten ‘digitaler’ zijn dan andere. “In opkomst zijn de folderapps. Het bereikpercentage ligt nog wel een stuk lager in vergelijking tot de papieren supermarktfolder. Het is makkelijk om dit als tegenvallend te beschouwen. Maar het kan wel degelijk voor supermarkten een effectief instrument zijn om nieuw marktaandeel aan te boren. De (toekomstige) positie van dit type dienstverleners blijft interessant, zeker in tijden van recessie.”

Lees meer over het Nationale App en Folderonderzoek (NAF) van MeMo² op Adformatie.

Folders

Reacties

  1. Henk Gianotten

    Het bewuste NAF-onderzoek mag dan concluderen dat geen supermarkt de papieren folder uit durft te zetten maar Lidl besloot onlangs toch om de papieren weekfolder niet meer Huis aan Huis te distribueren. Uitsluitend in de winkels is deze folder nog verkrijgbaar. Ik vermoed dat de digitale folders een groter bereik zullen krijgen omdat de app-gebruikers verleid worden om via de app extra kortingsaanbiedingen te krijgen. Door de gestegen papier- en energieprijzen en de vele verstoringen in het distributieproces worden de marketeers bij de grote retailers steeds meer gedwongen andere kanalen te gebruiken. Ik vermoed dat de dagbladen en HaH-bladen betere zaken doen met de retailers omdat het gebruik van advertenties het afgelopen jaar flink toenam. Over enige maanden komen de werkelijke cijfers beschikbaar en kunnen we zien of de conclusies (én voorspellingen) van MeMo2 uit zijn gekomen.

Plaats een reactie