Papieren batterij in de maak

Verpakkingsbedrijf BillerudKorsnäs en Uppsala University ontwikkelen gezamenlijk een papieren batterij. Daarmee komt de weg vrij voor energieopslag in verpakkingsmaterialen.

De universiteit en de Zweedse producent van herbruikbare verpakkingsmaterialen onderzoeken gezamenlijk of cellulose gemaakt kan worden van algen. Cellulose met dezelfde kwaliteiten als de vezels die het bedrijf nu gebruikt. Deze ontwikkeling opent de weg naar zowel goedkope als milieuvriendelijke batterijen. Een van de uiteindelijke doelen is een papieren batterij die toe te passen is in smart packaging.

Technologie voor grootschalige productie

Lars Sandberg, projectmanager voor innovatie bij BillerudKorsnäs noemt de samenwerking bijzonder omdat er meteen aan grootschalige productie wordt gedacht. “We combineren de theoretische expertise van de wetenschappers met onze kennis van innovatie en productietechnologie. Als de basis er is, kunnen we een totaal nieuw product maken op een effectieve manier.”

Slimme verpakkingen

Uiteindelijk kunnen de papieren batterijen worden gebruikt voor verpakkingen die èn slim èn duurzaam zijn. Piepkleine papieren batterijen met sensors kunnen in de toekomst ervoor zorgen dat verpakkingen gedurende de gehele transportketen zijn te volgen. En er zijn meer mogelijkheden: verpakkingen die op elk moment de temperatuur of de positie weergeven. Zo kan een lichtsensor in de batterij precies aangeven waar tijdens het transport een product is verdwenen uit zijn verpakking. Dat levert informatie op over wat er gebeurt met een verpakking tijdens het transport.

Duurzame voordelen

Het onderzoeksteam heeft de ambitie om in de toekomst de elektroden te maken van vezels uit hout. Dat zou betekenen dat de batterijen te recyclen zijn samen met de dozen zelf.
“Energieopslag in papier in plaats van in lithiumbatterijen maakt het mogelijk om batterijen voortaan onderdeel te laten zijn van het circulaire systeem, met veel duurzame voordelen,” zegt Magnus Wikström, technisch directeur van BillerudKorsnäs.

Verpakkingen

Plaats een reactie