Papier inspiratiebron voor recyclingsymbool

Iedereen kent het recyclingsymbool van de drie pijlen die elkaar oneindig achtervolgen. Op het Papier & Karton portal legt Pim Brouwer uit hoe de ontwerper van het symbool zich in 1970 liet inspireren door de papierstroom in een krantendrukkerij.

“In 1970 startte de Container Corporation of America een wedstrijd om een grafisch symbool te ontwerpen met als doel om producten van gerecycled papier te kunnen onderscheiden”, schrijft Pim Brouwer (creative manager bij Recycling.nl – Nijssen Recycling). “De winnaar van de wedstrijd was de 23-jarige grafisch ontwerper, Gary Anderson. Hij ontwierp een symbool bestaande uit drie pijlen die een driehoek vormen, waarbij elke pijl naar de volgende pijl wijst.”

“Binnen een dag of twee kwam Anderson met zijn ontwerp van drie pijlen die elkaar achtervolgen. Elke pijl suggereert een strook papier en hiermee wilde hij de cyclus van papierproductie, consumptie en recycling uitbeelden. Maar Anderson vond de pijlen te plat en tweedimensionaal ogen.”

“Hij dacht terug aan een bezoek dat hij had gemaakt aan een krantendrukkerij waar hij zag hoe krantenpapier over grote rollen werd gevoerd terwijl het papier werd gedrukt. Deze beweging van gevouwen en gebogen papier gaf hem de inspiratie die hij nodig had. Hij liet de beweging van het papier terugkomen in zijn definitieve ontwerp door de pijlen ook een vouw te geven, wat het een extra dimensie gaf. Dit bleek het winnende ontwerp te zijn voor het recyclingsymbool dat we nu kennen.”

Lees het hele verhaal van Pim Brouwer op Papierenkarton.nl

Plaats een reactie