Papier gemaakt van tulpen

Een beetje lente in de herfst: het is gelukt om van uitgebloeide Keukenhof-tulpen papier te maken. “Dat is nog eens recyclen!”, stellen de producenten.

Voor een duurzaamheidsproject sloegen drukkerij JEA, Keukenhof en papierproducent Schutpapier de handen ineen. “Tot voor kort was het maken van tulpenpapier alleen nog mogelijk met delen van de tulp. Wij hebben het voor elkaar gekregen om de volledige tulp duurzaam te verwerken tot tulpenpapier”, verklaren de partners. De laboratoriumtesten van afgelopen zomer waren zo positief dat ze de productie voor het maken van tulpenpapier in gang hebben gezet.

Tulpenpapier

Het tulpenafval, na het bloeiseizoen gekregen van Keukenhof, werd door een team van JEA (de drukkerij die kortgeleden het 200-jarig bestaan vierde) schoongemaakt voor verdere verwerking. Daarop volgden diverse vermaal- en verkleinstappen, waarna het tulpenmateriaal gereed was om verwerkt te worden tot papier.

“Na lang zoeken hebben wij een goede papierproducent gevonden die ervaring had met het verwerken van plantaardig materiaal in papier: Schutpapier, een bedrijf met een 300 400 jaar lange geschiedenis in het maken van papier.”

Reacties

 1. Jeroen

  Ik weet het niet hoor… maar tulpenbollenpapier/karton bestond al.

  • mrprintpakt

   Volgens de makers worden nu niet alleen de bollen verwerkt, maar ook de rest van de tulp?

 2. Bert Lankhoorn

  Product bestaat al ruim een jaar.
  http://www.tulpenbollenpapier.nl

  • mrprintpakt

   Volgens de makers worden nu niet alleen de bollen verwerkt, maar ook de rest van de tulp?

 3. Paul Spies

  Hoewel 300 jaar ook al lang is, bestaan we als Schut Papier toch echt al 400 jaar, dus sinds 1618. Sinds die tijd maken we aquarelpapier. In die periode leefde ook Rembrandt van Rijn.

  • mrprintpakt

   Beste Paul, dat passen we natuurlijk graag meteen even aan.
   (We worden er trouwens door lezers op gewezen dat er al zeker een jaar tulpenbollenpapier bestaat – klopt het dat jullie nu de hele tulp tot papier verwerken?)

Plaats een reactie