Paper Trail 2019: route langs grafische DDW highlights

Dutch Design Week 2019 in Eindhoven is dit weekend van start gegaan. Print Pakt maakte alvast weer een selectie uit het rijke aanbod en ging daarbij uiteraard speciaal op zoek naar mooie, opvallende en interessante grafische ingrediënten.

Het negendaagse DDW-evenement (19 t/m 27 oktober) is groot en veelomvattend. Laat je inspireren door het Print Pakt Paper Trail te volgen, maar laat je zeker ook verrassen door alles wat je onderweg tegenkomt. Onze twaalf tips in willekeurige volgorde:

1) Paper City

Brancheplatform Papierenkarton.nl presenteert in samenwerking met KVGO, CBA (golfkartonsector), PRN (papierrecycling) en VNP (papier- en kartonfabrieken) de veelzijdigheid en duurzaamheid van papier en karton. Nabij Strijp S, het creatieve hart van DDW, zal in het TAC-gebouw ‘de papieren stad van de toekomst’ verrijzen.

De vormgeving van Paper City is in handen van vier alumni van ArtEZ hogeschool voor de kunsten: Wietske Flederus, Maloe Brinkman, Kim Waterlander en Marjanne Kuipers. Zij hebben in het TAC-gebouw 100 vierkante meter ter beschikking om in de negen dagen die DDW duurt hun papieren stad te creëren.

Om zich voor te bereiden op deze uitdaging bezocht het viertal onder andere een papierfabriek, een kartonfabriek, een drukkerij en een papierrecyclingbedrijf.

Bezoekers van Paper City in Eindhoven worden bovendien dagelijks onthaald op bijzondere presentaties, workshops en lezingen.

Locatie: TAC-gebouw
Vonderweg 1
5611 BK Eindhoven

2) IMPACT

De Hogeschool voor Kunst en Vormgeving AKV|St. Joost (onderdeel van Avans Hogeschool) toont in het TAC in Eindhoven een selectie van bijzondere projecten van afstudeerders van 2019.

Onder de titel IMPACT worden er projecten getoond die een relatie aangaan met de samenleving door het aandragen van oplossingen voor, of bevragen van actuele maatschappelijke vraagstukken.

De ontwerpers en/of kunstenaars zijn afgestudeerd aan het Master Institute of Visual Cultures en aan de bachelor opleidingen Grafisch-Ruimtelijk Ontwerp, Fotografie-Film, Illustratie-Animatie en Beeldende Kunst.

Locatie: TAC-gebouw
Vonderweg 1
5611 BK Eindhoven

3) Forget me Not

Deze prints zijn gemaakt met natuurlijke pigmenten van algen, ze vergaan door daglicht. “Wil je ze vereeuwigen dan zal je ze moeten beschermen tegen het daglicht. Moeten bewaren in de zwarte box. Ze zullen het daglicht niet te zien krijgen. Wil jij dat de prints het daglicht te zien krijgen, dan zal je de consequentie moeten aanvaarden.”

Een artistiek onderzoek uitgevoerd door Studio Kars + Boom (met ondersteuning van het wetenschappelijke onderzoek door Art Academy Gent) naar het verlangen te behouden van wat is. “We worden geboren (ontstaan), we leven (bestaan), we sterven (en vergaan).”

Locatie: Plan-B
Hurksestraat 19
5652 AH Eindhoven

4) Het Paleis van Typografisch Metselwerk

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Het werk van alle winnaars en genomineerden is tijdens Dutch Design Week (DDW) te zien in een negendaagse overzichtstentoonstelling.

In de categorie ‘Communication’ behoort Het Paleis van Typografisch Metselwerk tot de genomineerde projecten. Het is een pleidooi voor de verbeeldingskracht van grafisch ontwerpers: een plaats waar de intrinsieke waarde van grafisch ontwerp wordt bewaard en gekoesterd. Opgericht door Richard Niessen ‘vanuit het gemis van een instelling die zich ontfermt over het vak van het grafisch ontwerpen’ en ontworpen als een denkbeeldig instituut: een gebouw dat alleen op papier bestaat.

Locatie: Veem | Floor 3
Torenallee 80
5617 BE Eindhoven

5) DEA presenteert Graduation Show 2019

Na een eerste succesvolle expositie buiten de academie vorig jaar neemt de Design Academy dit jaar voor de tweede keer haar intrek in de historische Campina Melkfabriek voor de Graduation Show 2019.

De Design Academy Eindhoven staat wereldwijd bekend om haar invloed op en relevantie voor het hele spectrum van design. De Graduation Show, die jaarlijks plaatsvindt tijdens Dutch Design Week, staat centraal in de agenda van de school. Dit jaar vormt de markante fabriek de achtergrond voor weer een radicaal keerpunt in de geschiedenis van de expositie. De nieuwe curatoriële strategie doorkruist de grenzen van de vier master- en acht bachelor-afdelingen en blijft vragen stellen en heroverwegen hoe ontwerpers hun werk presenteren.

Locatie: Melkfabriek
Kanaaldijk-Zuid
5613 LE Eindhoven

6) The future is our creation

Alumni van Academie Artemis geven visueel inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in de maatschappij en hoe die zich vertalen naar innovatieve en toepasbare oplossingen op product-, ruimte en communicatieniveau.

De expositie van ‘lichting 2018’ laat zien wat relevant is voor de toekomst van food, interieur, mode, media, retail en de maatschappij in zijn geheel. Stap in de beleving van deze trendanalisten en verwacht inspirerende conceptboeken, audiovisuele-, textiel- en materiaal uitwerkingen en fotografie.

Locatie: Design Perron
Fuutlaan 12
5613 AB Eindhoven

7) Superfast #6 | BNO PACKAGING TALENT AWARD 2019

SUPERFAST is een jaarlijks terugkerend event op het gebied van design, innovatie en packaging. Met een reeks korte stimulerende 10 minuten presentaties van sprekers uit verschillende sectoren wil SUPERFAST het publiek inspireren en informeren. Het thema van deze editie is ‘Challengers’. Wie zijn de uitdagers en wat zijn de uitdagingen voor de ontwerpwereld en de industrie op dit moment?

Tijdens SUPERFAST#6 wordt ook de BNO Packaging Talent Award 2019 uitgereikt.

Datum: 25 oktober 2019

Tijd: 09:30 – 14:00 uur

Tickets: online bestellen, pay as you please (min. 10 euro)

Locatie: Natlab Kastanjelaan 500, 5616LZ Eindhoven

8) SUSLIB: De bibliotheek opnieuw bedacht

SUSLIB richt zich op het creëren van een samenwerkend en interactief ecosysteem – bestaande uit digitale en fysieke onderdelen – dat het delen van middelen stimuleert en de productie van werken zoals boeken verhoogd. Het doel is om weg te sturen van de traditionele, gefixeerde, ruimten die we kennen als bibliotheken en de ruimtelijke mogelijkheden voor het delen van kennis vergroten.

Het project brengt de flexibiliteit en kracht van informatie binnen de digitale wereld naar de fysieke ruimte door wat wij ‘Contextuele Fysieke Navigatie’ noemen te introduceren. Met ons project transformeert de bibliotheek naar een ruimte van meer interactie, discussie en delen van informatie.

Locatie: Klokgebouw | Hall 3
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven

9) Meubels van papier en karton

“Papier is een fantastisch materiaal, sterk, natuurlijk, tactiel aantrekkelijk. Maar tegelijkertijd is het kwetsbaar en veranderlijk.” Ontwerper Vadim Kibardin, grondlegger van de KIBARDIN Design studio in Praag, werkt al meer dan tien jaar met papier. Aanvankelijk om traditionele technieken te bestuderen en papieren prototypes te vervaardigen, maar allengs ontdekte hij nieuwe mogelijkheden.

Kibardin presenteert in de ateliers van Piet Hein Eek een collectie stoelen gemaakt uit golfkarton en zwart papier.

Locatie: Piet Hein Eek
Halvemaanstraat 30
5651 BP Eindhoven

10) Print the future

De manier waarop ontwerpers, architecten en reclamemakers werken, is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd door print. De ontwikkelingen in de digitale printtechnologie gaan razendsnel en de vraag verschuift naar one-size-fits-none.

Personalisatie en kleine gelimiteerde oplages zijn trending. Seizoenen vervagen, massaproductie maakt plaats voor printing-on-demand en grote voorraden voor print-to-order. Het liefst zo snel mogelijk geleverd.

Niets is wat het lijkt. Een verrassende kijk op het effect dat print in de toekomst gaat hebben op design. Hosted by Probo.

Locatie: Klokgebouw | Hall 4
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven

11) Cafe CMYK

DDW heeft ook een uitgebreid avondprogramma, genaamd DDW at Night, van feestjes tot concerten van DDW Music Festival, en van experience dinners tot exposities. Geen betere plek voor grafici om hun avond te beginnen dan met een drankje in Café CMYK op het Ketelhuisplein!

Locatie: Ketelhuisplein 5617 AE Eindhoven

12) Big data, big business? Print Pakt!

De grafimediabranche gaat een data-gedreven toekomst tegemoet. Daarom staan ‘data’ en ‘business’ centraal bij de ‘Sneak Peek op de toekomst’ die Print Pakt organiseert op 24 oktober tijdens Dutch Design Week in Eindhoven.

De explosieve groei aan gegevens leidt tot nieuwe verdienmodellen. Laat u inspireren door de presentaties van Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Business Innovation, en Nico Veenendaal, directeur Business Development bij YourSurprise. Krijg een brede blik op data en zoek mee naar een antwoord op de vraag: hoe kan ik er mee aan de slag?

Datum: 24 oktober 2019, 09:00 – 13:00 uur

Locatie: SintLucas, Torenallee 75 5617 BB Eindhoven

Plaats een reactie