Dankzij de versoepelingen van de corona-maatregelen kunnen ook de grafische musea hun deuren weer openen. Verschillende tentoonstellingen, die het afgelopen jaar moesten sluiten, zijn nu alsnog te zien.
Drukkerijmuseum Meppel
In het Drukkerijmuseum heropent bijvoorbeeld de expositie ‘Meppel drukkersstad in oorlogstijd’. Er worden onder andere enkele originele exemplaren van verzetskrant De Oranjebode tentoongesteld. Ook verzetskrant Trouw werd in Meppel gedrukt. In het Drukkerijmuseum staat een vlakdrukpers waar Trouw in de oorlogsjaren op is gedrukt. Vanaf 8 juni is het Drukkerij Museum in Meppel vier dagen per week open: elke dinsdag tot en met vrijdagmiddag, van 13.00 tot 17.00 uur.
Huis van het Boek in Den Haag
In de expositie ‘Bekroond boekontwerp van nu’ toont Huis van het Boek (Den Haag) een unieke combinatie van drie toonaangevende selecties op het gebied van boekontwerp. Het is voor het eerst dat deze 100 uitgaven die de top van het hedendaags boekontwerp vertegenwoordigen, samen te zien zijn. Het gaat om de 31 laureaten van de internationale wedstrijd ‘Best Book Design from all over the World 2020’ en de 33 Nederlandse winnende uitgaven van ‘De Best Verzorgde Boeken 2019’ . Deze zijn te zien in combinatie met het bijzondere drukwerk van niet-commerciële uitgevers uit Nederland en België dat geselecteerd is voor ‘Mooi Marginaal 2018-2019’.

Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur
Het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur is in het bezit gekomen van een unieke houten drukpers uit 1760. Het betreft een prachtig en uniek exemplaar in deze goede staat en mooie uitvoering, onder andere door het prachtige houtsnijwerk. Tijdens de lockdown werd het museum benaderd door het Noordbrabants Museum met de vraag of er interesse was om de drukpers in bruikleen te nemen.
Door enthousiaste vrijwilligers van het museum is de drukpers eerst ontmanteld in Den Bosch en weer opgebouwd in Etten-Leur. Daar staat hij op een speciaal hiervoor vrijgemaakte plaats letterlijk ‘in de spotlights’. De pers was in de 18e eeuw eigendom van drukkerij Hendrik Palier en zn., een geslacht van uitgevers en boekdrukkers. Hendrik Palier (1737-1796) was actief in de patriottenbeweging. Diverse pamfletten en geschriften zijn dan ook gedrukt op deze drukpers. De drukkerij was gevestigd op de Markt in Den Bosch.
Voor een bezoek aan de musea is het noodzakelijk vooraf te reserveren. Kijk op de websites voor de mogelijkheden.