Online adverteren vaak weggegooid geld

Online adverteerders krijgen het steeds zwaarder. Hun advertenties worden in toenemende mate geblokkeerd door internetgebruikers. Het aantal maandelijks actieve gebruikers dat zijn browser instelde op het tegenhouden van pop-ups en andere advertenties is tussen Q2 2014 en Q2 2015 alleen al in Europa 77 miljoen.

In juni 2015 stond de teller op 198 miljoen actieve gebruikers wereldwijd die via hun internetbrowser advertenties blokkeren. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van PageFair en Adobe, The cost of Ad Blocking dat 10 augustus verscheen. Ad blocking werkt als een firewall tussen de webbrowser en alle mogelijke advertentieaanbieders.

Sinds 3 jaar groeit het aantal reclameblokkeerders ieder jaar met 41 procent. Hierdoor lopen online adverteerders dit jaar 21,8 miljard dollar mis aan inkomsten. De voorspelling voor 2016 is dat dit bedrag uitkomt op 41,4 miljard dollar.

PageFair en Adobe vroegen 400 Amerikanen naar hun gebruik van ad blocking. Veruit de belangrijkste reden voor ad blocking is vrees voor het misbruik van persoonlijke gegevens. Daarnaast wordt het te grote aantal advertenties genoemd. In de ondervraagde groep geeft 1 op de 4 in de leeftijdsgroep van 35-49 jaar aan niet van plan te zijn ad blocking te gaan gebruiken.

Momenteel is Google Chrome de grootste groeier op het gebied van ad blocking. Hoewel het aandeel in het blokkeren op mobiele netwerken nog klein is, wordt bij de mobiele browsers eenzelfde trend verwacht als bij de desktop browsers. Inmiddels is ad blocking al mogelijk op de nieuwe iOS9.

Medeoprichter van PageFair Sean Blanchfield beoordeelt de ontwikkelingen als volgt: “Ads blocking is zeer moeilijk te bestrijden. De gemeenschap die ad blocking mogelijk maakt, is groot en ontwikkeld, en heeft de middelen. Bedrijven die een kat-en-muisspelletje proberen te spelen met ad blocking gaan dit spoedig verliezen.”

PageFair verkoopt software die de online adverteerder moet helpen. De software genereert een mededeling die oproept tot begrip voor online adverteerders. Vooralsnog maakt het rapport duidelijk dat er met online advertenties veel geld wordt verloren. Het onderzoek werpt tevens een nieuw licht op de effectiviteit van adverteren in drukwerk. Daarvoor is immers nog geen adblocker uitgevonden.

Reacties

  1. Henk Gianotten

    Het zien van teveel online advertenties is hinderlijk omdat het de opname van relevante informatie vertraagt en soms de kosten verhoogt. De online advertenties zijn soms ook knap irritant. Ik boekte in april j.l. een hotel in de buurt van New York. Ik krijg nu nog bijna wekelijks last-minute aanbiedingen van hetzelfde hotel. Zolang zij blijkbaar niet kunnen of willen registreren wie waar woont blijven ze zinloze advertenties sturen. Dat zelfde geldt voor auto’s. Ik koop eens in de zoveel jaar een auto maar krijg per email vele aanbiedingen van andere merken. Zinloos én ergerlijk omdat je denkt dat zoiets verkomen had kunnen worden. Bij drukwerk zien we sommige advertenties wel maar hinderen ze blijkbaar niet. Je accepteert waarschijnlijk dat een krant of tijdschrift ongepersonaliseerd distribueert. Bij advertentiebladen in de tachtiger jaren van de vorige eeuw waren de advertenties soms knap hinderlijk omdat het aandeel advertenties de redactionele content sterk overschreed. Dat probleem kennen we nauwelijks meer. Ik denk dat gepersonalisserde marketinguitgaven ook zouden gaan irriteren als ze niet-relevant lijken en we vervachten dat ze voorkomen kunnen worden. Bij alle vormen van ongewenste toezending van marketinguitingen zal – denk ik – de irritatie in sterke mate afhangen van de technische mogelijkheden van de verzender om beter te selecteren. Databeheer is ook hier doorslaggevend. Dat geldt bij DM via print én via digitale uitingen.

Plaats een reactie