Onderzoek benadrukt wisselwerking gedrukte en digitale media

‘Waardeer de complementaire sterke punten van zowel gedrukte als digitale media, in plaats van ze als vervangers te beschouwen’. Dat is één van de belangrijke conclusies van een uitgebreide analyse van een reeks onderzoeken naar gedrukte en digitale communicatiemiddelen.

De Europese grafische koepelorganisatie Intergraf presenteert met het rapport Comparing Print and Digital Media een diepgaande analyse “van de duurzaamheid, efficiëntie en percepties rond gedrukte en digitale communicatiemiddelen”. In het rapport zijn de inzichten uit zo’n 75 onderzoeken samengevoegd.

Het rapport richt zich op vier thema’s: duurzaamheid, lezen, marketing en de digitale kloof. Een greep uit de bevindingen:

Duurzaamheid

Het rapport stelt heersende misvattingen over de milieu-impact van gedrukte en digitale media aan de kaak. Het benadrukt met name dat de digitale sector verantwoordelijk is voor 2 tot 4% van de CO2-uitstoot in Europa, terwijl dat voor de papier- en pulpindustrie neerkomt op 1%.

Lezen

Gedrukte media blijven cruciaal voor het faciliteren van begrijpend lezen. Digitale media vervangen niet de unieke voordelen van print. Beide media bieden duidelijke voordelen en moeten eerder als complementair dan als uitwisselbaar worden beschouwd.

Marketing

Ondanks de opkomst van digitale marketing behoudt printmarketing zijn belang binnen de marketingmix. Gedrukte media versterken digitale campagnes door de online betrokkenheid te vergroten, klantbehoud te verbeteren en koopgedrag te stimuleren.

De uitgebreide evaluatie in het rapport Comparing Print and Digital Media is volgens Intergraf “bedoeld als informatiebron voor toekomstige discussies en strategieën op het gebied van communicatie, marketing en duurzaamheid, en bevordert een genuanceerder begrip van de wisselwerking tussen gedrukte en digitale media.”

Het rapport is te downloaden via de website van Intergraf

Plaats een reactie