De Nederlandse boekenmarkt is in 2019 met 2 procent in omzet toegenomen. In totaal is voor €563 miljoen aan boeken verkocht. Inmiddels wordt bijna twee op de vijf boeken online aangeschaft.
Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat er sprake is van groei in omzet, blijkt uit de cijfers van KVB Boekwerk, onder andere als gevolg van de btw-verhoging op papieren boeken. Lezers kochten in 2019 in totaal 40 miljoen boeken. Daarmee daalde de afzet – voor het eerst in vijf jaar tijd – overigens met bijna 4 procent. Opvallend is daarbij de daling in de afzet van kinderboeken, met maar liefst 10 procent.
Inmiddels wordt bijna twee op de vijf boeken online gekocht. Op het online verkoopkanaal is de afzet met 4 procent gegroeid, bij het fysieke verkoopkanaal is de afzet gedaald met 8 procent; het online verkoopkanaal is nu goed voor 37 procent. Ook in 2019 werden er iets meer losse e-boeken verkocht dan het voorgaande jaar: opnieuw groeide het aandeel e-boeken op de totale Nederlandstalige afzetmarkt, naar nu 8 procent. De hoogste weekomzet van 2019 in de boekenmarkt werd, net als in 2018, behaald in de week voor Kerstmis (€ 23 miljoen).
Uit de deze week bekend gemaakte ‘Top 100 bestverkochte boeken 2019’ van het CPNB blijkt dat De zeven zussen van Lucinda Riley (Xander Uitgevers) met 233.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2019 is. “In 2018 was dit boek ook al het bestverkochte boek van het jaar, het is uniek dat dezelfde titel twee jaar op rij op de eerste plek staat. Lucinda Riley heeft haar succes uit 2018 in 2019 naar recordhoogte uitgebreid: haar boeken staan maar liefst elf keer in de Top 100 en ook dat is uniek.”
Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers) staat op de tweede plek met 145.000 verkochte exemplaren. Dit boek is daarmee tevens de hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige titel. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (De Correspondent) bezet met 140.000 verkochte boeken de derde plek. Dit boek is daarmee de hoogst genoteerde non-fictietitel.