Offline mediabestedingen in 2021 gestegen

Ondanks de nog voortdurende pandemie gaven Nederlandse adverteerders in 2021 meer uit aan reclame dan in het voorgaande jaar. Dat blijkt uit cijfers van Adfact. Dat bedrijf monitort de bruto mediabestedingen in de traditionele ‘offline’ media (radio, televisie, bladen), ‘Out of Home’ (zoals abri’s) en bioscoopreclame.

In 2021 werd meer dan 4,7 miljard euro uitgegeven aan offline advertenties: een stijging van 10 procent in vergelijking met 2020. “Na een monstercampagne rondom de sportzomer en het EK (19,51 miljoen euro aan mediabestedingen) zal het niemand verbazen dat supermarktketen Jumbo het merk is met de meeste advertentie uitgaven dit jaar”, schrijft Adfact.

Jumbo gaf ruim 95,3 miljoen euro uit aan offline advertenties. “In vergelijking met 2020 is de mediawaarde van het bedrijf daarmee met 84,3% gestegen. Jumbo heeft hiermee concurrent Albert Heijn van de troon gestoten: AH was in 2019 en 2020 het merk met de meeste mediabestedingen.”

Opvallende stijgers

“Een andere opvallende ontwikkeling bij de merken is te zien bij Bol.com: in 2020 ten opzichte van 2019 zag de techgigant al een stijging van 76,3% in mediabestedingen. Dit jaar, in vergelijking met 2020 wederom een forse stijging van 73,0%”, becijferde Adfact. “Alhoewel dit een forse stijging is, is de webshop hiermee niet de grootste procentuele stijging. Deze eer gaat naar concurrent MediaMarkt: met uitgaven van meer dan 23,8 miljoen euro in 2021 ziet dit merk een stijging van 204,6% in bruto offline advertentiekosten”.

Detailhandel grootste mediabestedingen

Voor dit onderzoek keek Adfact ook naar de verdeling van de mediabestedingen tussen de verschillende branches. “Bovenaan met de meeste uitgaven is hier de detailhandel terug te vinden, media en verkeer & vervoer volgen. Ter vergelijking: pre-corona (in 2019) zag de top 3 er anders uit: Detailhandel bovenaan, gevolgd door verkeer & vervoer, en toerisme op 3. Een logische verklaring voor het uitblijven van toerisme in de top 3 van 2021 is uiteraard de pandemie, lockdowns en reisbeperkingen”.

Buitenreclame Kranten Tijdschriften

Plaats een reactie