Offensief tegen ontlezing onder jongeren: ‘Readification’

De Leescoalitie en gameontwikkelaar Ubisoft starten gezamenlijk met een geheel nieuwe vorm van leesbevordering. Daarbij vormen populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis voor nieuwe verhalen.

Het CPNB schrijft over het nieuwe offensief: “Samen met extra visuals, videobeelden en geluidseffecten krijgen lezers een unieke ervaring aangeboden in een al bestaande gameomgeving. Het is een eerste stap om jongeren binnen de gamewereld te enthousiasmeren om te gaan lezen. Via deze unieke pilot wordt ook onderzocht wat het effect is op zowel het lezen zelf als het imago van lezen onder de gamers.”

De actie komt volgens De Leescoalitie (het samenwerkingsverband van zeven leesbevorderaars) op een belangrijk moment: “Het leesplezier onder jongeren in Nederland gaat achteruit. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen een tijdsverspilling. En 60% leest alleen als het echt moet. De Leescoalitie wil deze trend ombuigen door aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren. Gaming is bij veel jongeren erg populair, daarom is de samenwerking met gameontwikkelaar Ubisoft een logische stap.”

De bekende auteurs Ronald Giphart en Margje Woodrow hebben speciale ‘Verborgen Verhalen‘ geschreven. Die spelen zich af in de wereld van de populaire game Assassin’s Creed Valhalla. De ‘Verborgen Verhalen‘ worden gepubliceerd in de Ubisoft Special-app, die meer dan 100.000 actieve gebruikers heeft. In deze app lezen gamers over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Lezers krijgen een unieke leeservaring door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten.

Plaats een reactie