Oer-Hollandse boeken op kinderpostzegels 2019

Op woensdag 25 september start weer de Kinderpostzegelactie. Dit jaar staan de kinderboekenhelden Dik Trom, Kruimeltje, de Kameleon, de Drieling en Pietje Bell afgebeeld op de kinderpostzegels.

Kinderboeken sieren dit jaar de postzegels

 

Bassischoolleerlingen uit groep 7 en 8 gaan eind september voor het 71ste jaar op rij langs de deuren om verschillende producten te verkopen, waaronder de nieuwe kinderpostzegels. Op die zegels zijn dit jaar de hoofdpersonen uit kinderboeken te zien. De initiatiefnemers leggen die keuze uit: “De kinderboeken staan dichtbij de belevingswereld van een kind. Deze avonturenboeken waar we allemaal mee zijn opgegroeid, wekken een gevoel van nostalgie op. Een goed gevoel over een tijd waarin de jeugd zo ongecompliceerd en veilig leek. Helaas kennen veel kinderen die in de daklozenopvang zitten dit gevoel niet. En dat is precies waar de actie zich dit jaar voor inzet.”

Kinderpostzegels in actie

Elk jaar koppelt Kinderpostzegels een actueel maatschappelijk probleem aan de actie. “Dit jaar richten we ons op de 8.500 kinderen die in Nederland in een opvang zitten”, zegt Jeroen den Tex, directeur van Stichting Kinderpostzegels. “Onze droom is dat geen enkel kind in Nederland meer naar een daklozenopvang of ‘blijf-van-mijn-lijfhuis’ hoeft. Tot het zover is, wil Kinderpostzegels ervoor zorgen dat ze zich er beter thuis voelen en dat er goede begeleiding voor ze is.”

De kinderpostzegels bestaan sinds 1924. In dat jaar is per Koninklijk Besluit besloten om postzegels met een toeslag voor ‘het misdeelde kind’ uit te geven. In de beginjaren verkopen vrijwilligers de postzegels. Maar in 1948 krijgt een leerkracht een gaaf idee. Meester Verheul uit Waarder stuurt de kinderen van zijn school met de postzegels langs de deuren. Een groot succes! Een jaar later start de Kinderpostzegelactie zoals die er nu nog steeds uitziet: voor kinderen, door kinderen.

 

Plaats een reactie