Nijntje viert 65e verjaardag

Het wereldberoemde konijn Nijntje van tekenaar en ontwerper Dick Bruna bestaat 65 jaar. Dat wordt gevierd met onder andere nieuwe boeken, legpuzzels, een gouden postzegel en een tentoonstelling.

In 1955 wordt Nijntje ‘geboren’. In de eerste jaren lijkt Nijn op een stoffen speelgoeddier, met wat lompe oren. Vanaf 1963, als de boekjes voortaan in vierkant formaat verschijnen, lijkt ze op de Nijn zoals wij haar nu nog kennen.

Bruna maakt meer dan 30 boeken over de avonturen van Nijn. Die verschijnen over de hele wereld. Hoewel Dick Bruna (die in 2017 overleed) nu vooral bekend is als kinderboekenschrijver en -illustrator, heeft hij ook ontzettend veel grafische opdrachten gedaan, waaronder boekomslagen, postzegels, affiches, logo’s en huisstijlen.

Nieuwe Nijntje-uitgave (copyright Mercis)

In verband met het coronavirus zijn alle publieksevenementen rondom ‘Nijntje 65 jaar’ afgelast. Voor de boekhandel is een speciale boekencarrousel gemaakt in de vorm van een taart, met ruimte voor 48 boekjes van Nijntje. Speciaal voor de 65e verjaardag van Nijntje is dit jaar ook voor het eerst ooit een voorleesbundel verschenen: ‘Nijntjes voorleesfeest‘ met daarin vijf bekende verhalen. In oktober gaat een nieuwe musical over Nijntje het land rond. In het Centraal Museum is van 20 juni t/m 20 september 2020 tentoonstelling ‘Nijntje, 65 jaar bron van inspiratie’ te zien, gebaseerd op een internationaal fashion en design’ project.

Bovendien laat PostNL deze week een 24-karaats gouden postzegel met Nijn verschijnen in een beperkte oplage van 1.000 exemplaren. Later dit jaar verschijnen meer postzegelvellen, gewijd aan Nijntje en haar familie en vriendjes.

Boeken

Plaats een reactie