Nieuwsmedia presteerden in 2020 boven verwachting

De Nederlandse nieuwsmedia hebben in het coronajaar 2020 boven verwachting gepresteerd. Het bereik van gedrukte kranten is gestegen, en het bezoek aan online kanalen groeide vorig jaar zelfs ‘explosief’. Dat blijkt uit het jaarverslag van branche-organisatie NDP Nieuwsmedia.

“Het aantal betalende lezers van kranten nam flink toe”, schrijft NDP Nieuwsmedia: “Met name bij de digitale edities (+36%) en de premium artikelen (+154%). Nieuwsbedrijven wisten hierdoor de omzet van hun dagbladen in 2020 op peil te houden. De omzet bij nieuwsbedrijven van kranten steeg licht en kwam uit op € 1,1 miljard (+0,9%).

“Deze stijging is vooral te danken aan de omzetstijging op de consumentenmarkt. De digitale nieuwsabonnementen groeiden met maar liefst 44 procent. Ook de print- en hybride abonnementen namen licht toe. Inmiddels wordt 81 procent van de omzet behaald op de consumentenmarkt. Daarom was deze inkomstenstijging ruimschoots voldoende om de sterk teruggelopen advertentieomzet (-9 procent) te compenseren.”

Het jaarverslag van NDP Nieuwsmedia over 2020

Volgens NDP Nieuwsmedia groeide het bezoek aan online nieuwsmedia in 2020 explosief: “Dagbladsites en nieuwssites als Nu.nl, RTLNieuws.nl en BNR.nl. trokken dagelijks gemiddeld 25 procent meer bezoekers. Ook de lineaire tv-uitzendingen trokken beduidend meer publiek. Het aantal kijkers van het Half Acht Nieuws van RTL Nieuws was vorig jaar gemiddeld 25 procent hoger dan het jaar ervoor. De nieuwsuitzendingen rond de persconferenties over corona trokken lineair en via apps miljoenen kijkers.”

Kranten

Plaats een reactie