Nieuwe driedelige editie van Dikke van Dale

In maart verschijnt de zestiende editie van de Dikke Van Dale. Volgens de uitgever van het woordenboek belooft het ‘een prachtige jubileumeditie’ te worden. “Met onder andere duizenden nieuwe woorden van de afgelopen jaren, uitdrukkingen en spreekwoorden.”

Zeven jaar na de laatste papieren editie, in 2015, zijn er weer een aantal aanpassingen doorgevoerd. “Nieuw zijn de 150 taalverhalen, die hun licht laten schijnen over 150 jaar Nederlands. Hiermee is dit driedelige woordenboek een ‘spiegel van de samenleving’, dat laat zien hoe onze veranderende samenleving zijn weerslag heeft op onze taal. De verhalen zijn geïllustreerd met infographics, tijdlijnen, kaarten, afbeeldingen en leuke lijstjes.”

De zestiende editie van de Dikke Van Dale

Johan Hendrik van Dale
Het is 150 jaar geleden dat Johan Hendrik Van Dale voor het eerst zijn naam verbond aan de Dikke Van Dale. Van Dale was stadsarchivaris en hoofdonderwijzer in het Zeeuwse Sluis. Hij werd alom erkend als groot kenner van de Nederlandse taal. In 1867 krijgt hij van uitgever D.A.Thieme het eervolle verzoek om het Nieuw Woordenboek der Nederlandsche taal uit 1864 te bewerken.

Hij aanvaardt de uitdaging om de taal helder en exact te beschrijven met de correcte spelling. Het woordenboek wordt door hem volledig opnieuw opgezet. Als hij in 1872 overlijdt, is hij slechts tot de ‘Y’ gevorderd. Zijn assistent Jan Manhave voltooit de eerste druk in 1874: het boek telt dan zo’n 1.400 pagina’s. In 1898 wordt de vierde druk voor het eerst officieel vernoemd naar de maker: Van Dale’s Groot woordenboek der Nederlandsche taal.

De zestiende editie van de Dikke Van Dale verschijnt op 22 maart 2022. De uitgave is nu alvast te reserveren bij de reguliere (internet)boekhandel en via de Van Dale-website.

Boeken

Plaats een reactie