Nieuwe ‘Coldcase-kalender’ met onopgeloste politiezaken

De politie brengt in 2019 voor het derde jaar op rij een coldcase-kalender uit. Rechercheurs brengen daarmee langlopende zaken opnieuw onder de aandacht, hopend op een doorbraak.

In 2017 werden voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen verspreid, meldt de politie: “Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. Ook dit jaar bevat de coldcase-kalender een breed palet aan politiezaken, van onopgeloste moorden en doodslagen tot vermissingszaken en onbekende doden. De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van de Amsterdamse Alwin Sterk uit 1972.”

 

“Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips”, vertelt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases. “We hebben het onderwerp hiermee echt op de kaart gezet.” De inzet van de kalenders blijkt effectief: “Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcase-kalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.”

 

Coldcasekalender 2019
Coldcasekalender 2019

 

In 2018 deden de politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen een pilot in twee tbs-instellingen om te toetsen of de coldcase-kalender ook in tbs-klinieken kan worden verspreid. Op basis van de uitkomsten van de pilot wordt in het eerste kwartaal van 2019 besloten of de kalender in alle tbs-instellingen wordt verspreid.

Kalenders

Plaats een reactie