“Het Nederlandse prentenboek mag worden gezien”

Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman (Uitgeverij Lanoo) is deze week bekroond met het Gouden Penseel. De Penseeljury maakte de winnaar bekend in het Rijksmuseum. Met deze uitreiking is de 11de editie van ‘Penselen in het Rijksmuseum’ geopend. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen te bezichtigen.

Winnaar van het Gouden Penseel 2018

Het Gouden Penseel wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek. De Penseeljury mocht dit keer ruim 130 ingestuurde boeken beoordelen en schrijft in haar rapport onder de indruk te zijn van het niveau van de inzendingen: “Boeken lijken steeds beter te worden verzorgd en met liefde en aandacht te worden gemaakt. Dat is vaak al te zien aan de details, aan het omslag en de schutbladen bijvoorbeeld. Maar ook aan het kleurgebruik, waarvoor vaak meerdere drukgangen nodig zijn. Dat kost geld en het zijn de uitgevers die daarvoor de complimenten in ontvangst mogen nemen. Wie durft te investeren, mag trots zijn op het resultaat.”

De jury heeft zes Nederlandse en twee buitenlandse inzendingen voor een Zilveren Penseel voorgedragen: “Alle acht Zilveren Penselen gaan naar verschillende uitgeverijen. Dat is toeval maar het geeft wel aan hoe er in de breedte kwalitatief goede boeken worden uitgegeven. Het Nederlandse prentenboek mag worden gezien.”

Het Rijksmuseum en de Stichting CPNB organiseren samen Penselen in het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de ‘Teekenschool van het Rijksmuseum’ en loopt t/m zondag 10 februari 2019. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende masterclasses met illustratoren in het Rijksmuseum te volgen.

 

Boeken

Plaats een reactie