‘Nederlandse papiersector schoonste van Europa’

In de rubriek ‘Feit of fictie’ op NPO Radio 1 stond eind augustus de vraag “Zijn Nederlandse papierfabrieken de schoonste van Europa?” centraal. De papiersector-deskundigen waren het er snel over eens.

“De Nederlandse papier- en kartonsector is de schoonste van Europa”, aldus Gertjan Lankhorst in het radioprogramma Dit is de dag. Hij voerde, als directeur van de VEMW (de belangenorganisatie van grootverbruikers van energie), daar een discussie met Maria van der Heijden van het duurzame-bedrijvennetwerk MVO. De makers van de 1 Vandaag-radiorubriek ‘Feit of fictie’ besloten vervolgens zijn stelling eens tegen het licht te houden.

De ‘1 Vandaag’-radiorubriek ‘Feit of fictie’

In de uitzending gaf Corneel Lambregts (VNP) een ‘spoedcursus papier maken’. Hij lichtte daarbij toe hoe efficiënt in Nederlandse bedrijven wordt geproduceerd. David Kemps (van ABN-AMRO) vertelde aanvullend over water(her)gebruik in de papiersector. En Martien Visser (Hanzehogeschool Groningen) ging dieper in op de CO2-uitstoot. Tenslotte werd ook nog de hoge recyclinggraad van oud papier aangevoerd.

De VNP, brancheorganisatie van de Nederlandse papiersector, sluit zijn berichtgeving over de uitzending alvast dan ook af met een spoileralert: “Om op de initiële vraag terug te komen… het is een feit!”

Plaats een reactie