Nederlander wint Gouden Letter

Schönste Bücher aus aller Welt verkiest in de selectie De Best Verzorgde Boeken 2015 maar liefst vier Nederlands-Vlaamse boeken.

De hoofdprijs, de Gouden Letter, gaat naar Other Evidence: Blindfold van Titus Knegtel. Dit fotoboek, gedrukt bij het Boxtelse Tielen, is door de internationale jury gekozen uit bijna 600 inzendingen uit 32 landen.

Other Evidence: Blindfold
Other Evidence: Blindfold

Other Evidence: Blindfold is het eindexamenwerk van Titus Knegtel, die vorig jaar als grafisch ontwerper afstudeerde aan de AKV|St Joost. Het boek is een in twee delen uiteenvallend beeldmonument voor de doden van de val van Srebrenica. Het deel Blindfold herbergt 165 door Knegtel vormgegeven formulieren met daarop vermeld de bijzonderheden van 165 slachtoffers. In het tweede deel (Other Evidence) toont Knegtel bewijsmateriaal: foto’s van slachtoffers, blinddoeken en vindplaatsen. Hij wil met zijn boek de aandacht vestigen op de slachtoffers van het drama in het voormalige Joegoslavië, zegt hij in Brabants Dagblad. “In de Nederlandse media gaat het vooral over politiek.”

Andere Nederlands-Vlaamse prijswinnaars zijn Brick van Jan Peter Wingender (uitgave Architectura & Natura; ontwerp Studio Joost Grootens; drukkerij robstolk, boekbinderij Van Waarden), met een Zilveren medaille. Een bronzen medaille gaat naar Het Meest Geloofde Sprookje van De Vormforensen (uitgave De Vormforensen; ontwerp De Vormforensen en Lyanne Tonk; drukkerij Tielen, boekbinderij Abbringh), en de jury verleent een eervolle vermelding aan Taking off. Henry my neighbor van Mariken Wessels (uitgave Art Paper Editions; ontwerp Mariken Wessels, Jurgen Maelfeyt; Die Keure, binderij Hexspoor).

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 18 maart tijdens de Leipziger Buchmesse. Schönste Bücher aus aller Welt is een wereldwijde wedstrijd voor het mooiste boek, en kent de volgende prijzen toe: 1 Gouden Letter, 1 Gouden Medaille, 2 Zilveren medailles, 5 Bronzen medailles en 5 Eervolle vermeldingen. In 2011 won voor het laatst een Nederlander in de selectie Best Verzorgde Boeken in 2011: Atlas of the Conflict. Israel – Palestine (010 Uitgevers; ontwerp Studio Joost Grootens, productie: Lecturis).

Bron: Boekblad/Brabants Dagblad

Boeken

Reacties

  1. Henk Gianotten

    Heel lang geleden kreeg de boekverzorger, typograaf en letterontwerper wijlen Bram de Does de Gouden Letter voor een van zijn boeken. Nederland scoort gelukkig relatief goed in de bekroningen voor boeken. Op dit moment is er een tentoonstelling over het werk van Irma Boom in gallerie Slewe Kerkstraat 105a in Amsterdam. De tentoonstelling heet “Under Cover” en toont beeldschoon werk van Irma. http://www.slewe.nl

Plaats een reactie