Muziekkaarten helpen mensen met dementie

Muziek kan een wonderbaarlijke uitwerking hebben op mensen met dementie. Het kan hen bijvoorbeeld rust geven, activeren of vrolijk maken. Daarom presenteren Alzheimer Nederland en Greetz ‘Music for Memory Cards’: kaarten met muziekfragmenten van vroeger, zoals ‘Wie is Loesje?’ en ‘Que Sera Sera’.

Kaart met muziek

Onderzoekers zien dat hersengebieden die betrokken zijn bij muziek relatief gespaard blijven bij de ziekte van Alzheimer. Daardoor kunnen mensen vaak herinneringen of fijne gevoelens daaraan ophalen met behulp van voor hen bekende muziek. Er zijn veel mensen die ondanks een gevorderde dementie nog in staat zijn een lied van vroeger mee te zingen of neuriën.

Muziekkaarten roepen herinneringen op

Voortbordurend op deze inzichten is het met Music for Memory Cards mogelijk om iemand met dementie te verrassen met een muziekkaart. Een fragment van ‘gouden oude’ speelt af zodra de ontvanger de kaart opent. Van ‘Tulpen uit Amsterdam’, ‘Wie is Loesje?’, ‘Que Sera Sera’ tot ‘Daar in dat kleine café aan de haven’: bij elke kaart kan je een passend nummer kiezen. Veelal Nederlandstalig vanwege het oproepen van de vroegste herinneringen van mensen met dementie.

Van elke verstuurde kaart doneert Greetz bovendien 5 euro aan Alzheimer Nederland ten behoeve van onderzoek naar muziektherapie voor mensen met dementie.

Wenskaarten

Plaats een reactie