Museum Plantin-Moretus in kerstsfeer

Boekdrukmuseum Plantin-Moretus in Antwerpen toont een prachtige 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal uit de collectie van het MAS | Museum aan de Stroom. Het kerstverhaal van de drie koningen speelde volgens vakblad Grafisch Nieuws een belangrijke rol in het leven van de beroemde drukkersfamilie Moretus.

De Napolitaanse kerststal is volgens het museum ‘een pronkstuk en theaterspektakel in één’: “Maar liefst 61 kleurrijke figuren in een imposante Romeinse ruïne met verschillende niveaus beelden de geboorte van Christus uit. Een levendige en vrolijke weergave van het kerstverhaal met veel zin voor expressie en heel veel attributen.”

Kerststal in Museum Plantin-Moretus

Het verhaal van de drie koningen is verweven in de geschiedenis van de familie Moretus, legt het museum uit: “Jan I Moretus noemde zijn drie oudste zonen naar de drie wijzen: Gaspar, Melchior en Balthasar. Ook later in de familiegeschiedenis komen deze namen vaak voor. Het embleem van Balthasar I Moretus, de derde zaakvoerder van het drukkersbedrijf, was een ster en verwijst naar ‘Stella Duce’ of ‘met de ster als gids’.”

De tentoonstelling is nog te zien tot zondag 5 januari 2020 – op die laatste dag vindt een ‘betoverend Driekoningenfeest’ plaats.

(Bron: Grafisch Nieuws)

Plaats een reactie