Met de PrintPakt Paper Trail naar Dutch Design Week | Update 2

Van 18 tot en met 26 oktober vindt in Eindhoven de dertiende editie van de jaarlijkse ‘Dutch Design Week’ plaats. Wat in 1998 begon als ‘De Dag van het Ontwerp’ en zich ontwikkelde tot de ‘Week van het Ontwerp’ is uitgegroeid tot het grootste designevenement van Noord-Europa.

Het DDW-programma biedt een mix van nieuw talent, gevestigde namen en gerenommeerde bureaus. In het geheel van exposities, productlanceringen en bijeenkomsten komen bijna alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod.

PrintPakt maakte een selectie uit het rijke aanbod en ging daarbij speciaal op zoek naar mooie, opvallende en interessante grafische ingrediënten. Volg het  PrintPakt Paper Trail in dertien stappen met exposities, producten en meetings.

[expo pt | 01] Valuable Design
Hoe grafisch ontwerpers waarde creëren. Betaalmiddelen zijn tegenwoordig veelal gemaakt van materialen die in geen verhouding staan tot de waarde die ze vertegenwoordigen – denk aan het plastic voor creditcards en papier voor bankbiljetten.

14_10_ddw_valubale_designDe waarde bestaat slechts bij de gratie van het vertrouwen van de gebruikers. Grafisch ontwerpers spelen met hun vertrouwenwekkende ontwerpen een belangrijke rol in dit systeem.

Ontwerpbureau Multitude verzorgt in samenwerking met ontwerpcriticus Lisa Goudsmit de presentatie ‘Valuable Design’. Ze toont voor iedereen herkenbare betaalmiddelen uitgevoerd in blanco materiaal en wil daarmee vragen oproepen: hoe creëren ontwerpers waarde? Wat is het belang van betrouwbaar ontwerp? En: welke positie nemen ontwerpers in in de maatschappij?

 • Wanneer: dagelijks
 • Locatie: Ketelhuisplein (Strijp Area)
 • Meer informatie >

[expo pt | 02] De Volkskrant Cover Award
Volkskrant Magazine vroeg de kunstacademies van Amsterdam, Breda en Enschede om de cover van de editie van 18 oktober te ontwerpen. Die editie zal worden verspreid tijdens DDW 2014. De opdracht die zij meekregen: New Dutch Icons. Op het Ketelhuisplein staan alle genomineerde tentoongesteld. 14_10_ddw_vk_cover

 • Wanneer: dagelijks
 • Locatie: Ketelhuisplein (Strijp Area)
 • Meer informatie >

[expo pt | 03]  Creatief met olifantenpoeppapier
Travelling Crafts trekt met een verrassende mobiele werkplaats tijdens DDW erop uit om te tonen wat je kunt maken van hergebruikt papier en olifantenpoep. Materialen, die fair trade ambachtslieden ook gebruiken: “Elke keer op een andere locatie kun je ons vinden en deelnemen aan het productieproces. Zo ontdek je hoe het werkt en wat je er mee kunt.”

14_10_ddw_olifant

 

 

 

 

 

[expo pt | 04]  Je favoriete voorkant
De VPRO Gids is befaamd vanwege haar elke week weer bijzonder vormgegeven cover. Tijdens DDW wordt een selectie tentoongesteld van de mooiste en spraakmakendste covers van de afgelopen jaren. In het speciale Paviljoen is ook een filmpje te zien van Tamara van den Berg over het productieproces van de meest recente cover: zij volgde de vormgever van de eerste schets tot het definitieve ontwerp.

14_10_ddw_vpro_gids

 

 

 

 

 

 

 

[expo pt | update 1] Graphic Design 2014
14_10_ddw_strange_matters
Weer veel grote woorden bij een eindexamenexpositie, maar daarom niet minder de moeite waard. “Een schijn van onze utopie – een eindexamen expositie waarin de kunstacademie getoond wordt als een plek waar we ultieme vrijheid ervaren, waar we kunnen bepalen wie we zijn en willen zijn. Een plek om te experimenteren, om ons te onderscheiden van anderen en onze talenten te ontdekken. (…) Is het ons gelukt ons te binden aan een toekomst als de nieuwe generatie grafisch ontwerpers?”

[expo pt | update 2] Dutch Design Award Exhibition14_10_paper_finder

Een overzicht van het beste Nederlandse ontwerp van het afgelopen jaar is gedurende DDW te zien in de Dutch Design Awards tentoonstelling. Dit jaar is werk te bezichtigen van finalisten in de categorieën Fashion, Product, Communication, Habitat, Design Research en Service&Systems. Het werk wordt tijdens de tentoonstelling in context geplaatst, onder andere in samenwerking met designmagazine Frame. Locatie is de nieuwe hotspot Strijp-T, waar ateliers van jong talent en bekende namen gevestigd zijn.


[product pt | 05] 
Lecturis in het Klokgebouw

Nieuwe boeken uit eigen drukkerij. De Eindhovense drukker/uitgever presenteert nieuwe boeken die in eigen huis zijn gemaakt. Dit jaar verschijnen een aantal belangwekkende boeken tijdens de DDW die direct verband houden met Nederlands Design (het boek How We Work) en met het thema Social Design (het boek “Look Good Feels Good Is Good”).

14_10_ddw_lecturis_1

[product pt | 06] Exposize: Dutch Masters

14_10_ddw_exposize
Exposize is een Nederlandse specialist in grootformaat printen, met vestigingen in Eindhoven en Amsterdam (Lijnden). Met een focus op toepassingen in interieur, design, retail en standbouw, is het werk van Exposize over de hele wereld te vinden. In het Klokgebouw presenteert het bedrijf een overzicht van inspirerende mogelijkheden.

[product pt | 07] STEEL WORKS Letterkast14_10_ddw_stalen_letters
Ontwerper Dimitri Kruithof streeft naar sober, minimalistisch en verfijnd design. Hij is gefascineerd door staal en constructieve principes. Hij breidt zijn collectie stalen meubels uit en presenteert tijdens DDW nieuw werk in de reeks TYPECASE, handgemaakte stalen kasten gebaseerd op de constructieve mogelijkheden van typografie in samenwerking met grafisch ontwerper Herman van Bostelen.

[product pt | 08] Piet Hein Eek print14_10_ddw_eek
Ambachtelijk materiaal en digitale printtechniek. Piet Hein Eek en printerleverancier Canon Nederland slaan de handen ineen voor een bijzondere samenwerking. De meubelontwerper krijgt in 2014 een Océ Arizona-printer tot zijn beschikking om te experimenteren met digitaal printen op onder andere hout, metaal en glas. De printer wordt door Piet Hein Eek ook ingezet op de Dutch Design Week. “De combinatie van ambachtelijke materialen en digitale printtechniek gaat vast en zeker mooie en verrassende resultaten opleveren”, aldus Piet Hein Eek.


[product pt | 09] Sculptaal14_10_ddw_sculptaaljpg
Joris Visser ontwerpt met zijn Bureau Sculptaal nieuwe woorden en namen voor o.a. bedrijven en media. Tijdens de Dutch Design Week zijn door de stad verspreid diverse nieuwe woorden te vinden, gebaseerd op de locatie of betreffende expositie.


[product pt | 10] DDW & Motta Shop14_10_ddw_motta
In de DDW winkel in het Klokgebouw vind je de nieuwste producten van designers en de nieuwste boeken en tijdschriften op het gebied van design, kunst, architectuur en mode.

 14_10_ddw_vpro_gids_2[meeting pt | 11] Making of VPRO Gids

In het VPRO gids Paviljoen laten vormgevers en andere kunstenaars die regelmatig covers ontwerpen van de VPRO Gids zien hoe zij daarbij te werk gaan.

Programma:

Za 18 okt    15:00 – 15:30    Paul Faassen
Zo 19 okt    15:00 – 15:30    Hansje van Halem
Do 23 okt    15:00 – 15:30   Tomas Schats
Vr 24 okt    15:00 –  15:30    Krista van der Niet
Za 25 okt    15:00 – 15:30    Moker
Zo 26 okt    15:00 – 15:30    Eddo Hartmann

 • Locatie: VPRO Gids Paviljoen, Ketelhuisplein (Strijp Area)
 • Toegang: gratis
 • Meer informatie >


[meeting pt | 12] 
Lecturis workshop: boeken

14_10_ddw_lecturis_2

De workshop bij Lecturis is een vast onderdeel tijdens DDW.

Dit keer wordt ingegaan op de specifiek technische aspecten van het bijzondere boek. Lithografie, drukken, papier, en binden: afhankelijk van de wens van de deelnemende groep kan er op vele details worden ingegaan.

De workshop is met name gericht op grafisch vormgevers en andere professioneel betrokkenen bij de totstandkoming van het bijzondere boek. Met medewerking van Jan van Eerd van Arctic Paper.

 • Wanneer: Wo 22 okt 14:00 – 16:30 uur
 • Toegang: gratis. Voor dit event moet u zich inschrijven.
 • Locatie: Lecturis, Kalverstraat 72 – 5642 CJ Eindhoven
 • Meer informatie >

[meeting pt | 13 Lecturis Lezing ‘Schrofer sketches’14_10_ddw_lecturis_schofer
Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek “Schrofer sketches” gaat de auteur Frederike Huygen dieper in op het fenomeen “schetsen”. Grafisch ontwerper Jurriaan Schrofer heeft een belangrijke collectie schetsen nagelaten die een uniek beeld geven van de periode 1950 – 1990 toen er nog geen sprake was van het ontwerpen met een computer.

 • Wanneer: donderdag 23 oktober van 16:00 – 18:30 uur
 • Toegang: gratis.
 • Locatie: Van Abbemuseum, auditorium, Stratumsedijk 2, 5611 ND Eindhoven
 • Meer informatie >

Praktisch
Op en rondom Strijp S/T/R terrein en in de binnenstad zijn voldoende betaalde parkeerplaatsen. Wie met de trein naar DDW komt stapt midden in het designgeweld uit. De intercity brengt je naar het Centraal Station in de binnenstad. Stoptreinen stoppen ook op station Beukenlaan bij Stijp S/T/R.

DDW speelt zich af over een groot aantal locaties in Eindhoven. De meeste onderdelen uit het PrintPakt Programma vinden plaats in het Strijp-gebied, maar soms moet u elders in de stad zijn. Op de DDW-site staat een plattegrond.

Veel onderdelen van DDW zijn gratis toegankelijk, voor andere is een toegangsticket nodig. Kijk voor een overzicht op de DDW-site – daar kunt ook een passe-partout online bestellen.

Tips
Valt je tijdens DDW iets op dat een vermelding waard is op PrintPakt? Laat het ons weten: stuur een e-mail naar info@www.printpakt.nl of gebruik #DDW14 en #PrintPakt in je tweet. Thnx & veel plezier.

Buitenreclame

Reacties

Plaats een reactie