Met de Print Pakt Paper Trail naar DDW in Eindhoven

Op zaterdag 17 oktober gaat in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) van start.

Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert, verspreid over zo’n tachtig locaties door de hele stad, werk en concepten van ruim 2.400 ontwerpers. Met Ed Boogaard als gids stelt Print Pakt ook dit jaar een ‘Paper Trail’ samen langs grafische hoogtepunten in het programma.

DDW organiseert en faciliteert van 17 tot en met 25 oktober een enorm aanbod van tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Er worden meer dan 250.000 bezoekers verwacht uit binnen- en buitenland.

My First DDW Route
Voor nieuwkomers loont het wellicht de moeite deel te nemen aan My First DDW Route: “Een kennismaking met de klassiekers van DDW. Met een gratis My First DDW-introductiecollege (dagelijks om 10 uur in de Design Innovation Space (DIS)) maak je een vliegende start. Prettig overzichtelijk, met genoeg tijd voor eigen ontdekkingen.”
Meer informatie!

Paper Trail 2015
Print Pakt ging ook dit jaar op voorhand al op zoek naar mooie, opvallende en interessante grafische ingrediënten en maakte deze selectie van bijzondere exposities, producten en meetings voor het Print Pakt Paper Trail 2015.

ddw_dikkevandaleLezing: de Dikke Van Dale
Donderdag 22 oktober, 14:00 – 16:00 uur

Begin oktober verscheen de vijftiende editie van Nederlands bekendste woordenboek: de Dikke Van Dale. Dit prachtig door boekontwerper Joost Grootens vormgegeven vlaggenschip geeft toegang tot alle rijkdom van de Nederlandse taal.

Op 22 oktober geven Joost Grootens en taalkundige Wim Daniëls samen een lezing over de vormgeving en de inhoud van Nederlands beroemdste naslagwerk.

Locatie
Boekhandel Van Piere
Nieuwe Emmasingel 44
5611 AM Eindhoven
Meer informatie!

Lezing: Dutch Design Jaarboek
Vrijdag 23 oktober, 14:00 – 16:00 uur

ddw_Timo de RijkTimo de Rijk is hoogleraar Design, Culture & Society aan de TU Delft en Universiteit Leiden. Hij is eindredacteur van het Dutch Design Jaarboek, dat een overzicht geeft van de beste ontwerpen op het gebied van ruimtelijke vormgeving, productvormgeving, mode en grafische vormgeving die in Nederland in 2014-2015 zijn gerealiseerd.

Bij Boekhandel Van Piere geeft Timo de Rijk een lezing naar aanleiding van zijn essay Een korte geschiedenis van slechte smaak tot echte smaak, dat opgenomen is in de 2015-editie van het Dutch Design Jaarboek.

Locatie
Boekhandel Van Piere
Nieuwe Emmasingel 44
5611 AM Eindhoven
Meer informatie!

Expositie: Dutch Design Awards
Dagelijks, 11:00 – 18:00 uur
(Toegang op basis van een DDW passe-partout)

Het overzicht van het beste Nederlandse ontwerp van het afgelopen jaar is te zien in de Dutch Design Awards tentoonstelling. Dit jaar is werk te bezichtigen van finalisten in de categorieën Product, Communication, Habitat, Fashion, Design Research en Service & Systems.

De DDA categorie Communication beslaat nieuwe media, of nieuwe toepassingen van bestaande, die communicatie op originele wijze verbetert en/of verandert. Bijvoorbeeld: infographics, webdesign en websites, tijdschriften, kranten, boeken, letterfonts en geprinte communicatiemiddelen.

Tot de genomineerden in deze categorie behoort onder andere het boek New Horizons. Dit kunstwerk in boekvorm bundelt driehonderd afbeeldingen van hetzelfde uitzicht op de Noordzee-horizon. De beelden werden in 2012 gemaakt door een machine ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Bruno van den Elshout: “Door de flatbook bindwijze voelt het meer aan als een minimalistische kubus dan als een boek. De pagina’s zijn verlijmd in plaats van gebonden, het ongestreken FSC-papier en de lithografie van Colour&Brooks hebben voor een betere kleurkracht gezorgd. Het project werd deels gefinancierd via crowdfunding.”

Locatie
Veemgebouw
Torenallee 80
5617 BE Eindhoven
Meer informatie!

Prijsuitreiking: Dutch Design Awards
Zaterdag 24 oktober, 20:15 – 22:00 uur

Tijdens deze dynamische avond maakt de internationale jury bekend wie de winnaars zijn van de Dutch Design Awards 2015.

Locatie
Effenaar
Dommelstraat 2
5611 CK Eindhoven
Meer informatie! 

Prijsuitreiking: BNO Piet Zwart Prijs 2015
Zaterdag 24 oktober, 20:15 – 22:00 uur

15_09_paul_mijksenaarOntwerper Paul Mijksenaar krijgt tijdens de Award Show van Dutch Design Awards op 24 oktober de BNO Piet Zwart Prijs 2015 uitgereikt, een eervolle onderscheiding voor een excellent ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie heeft ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers.

Paul Mijksenaar is dé specialist op het gebied van information design en ‘wayfinding’, stelt het juryrapport: “In een complexer wordende wereld zijn information design en wayfinding steeds relevanter. Paul Mijksenaar (1944) heeft zich altijd opgesteld als de ambassadeur van de eindgebruiker in de richting van opdrachtgevers, producenten, architecten en technici. Met deze keuze, die uitdrukkelijk ook een stijlkeuze is, wil de jury een specifieke positie waarderen: namelijk die van een ontwerper die zich analytisch en empathisch opstelt en wiens missie het is om dienstbaar te zijn.”

Locatie
Effenaar
Dommelstraat 2
5611 CK Eindhoven
Meer informatie!

Het werk van Paul Mijksenaar is te zien zijn in de tentoonstelling van de Dutch Design Awards in het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.
Meer informatie!

Expositie: ‘A safari of printed interior design…’
Dagelijks, 11:00 – 18:00 uur

Exposize is gespecialiseerd in Large Format Printprojects en is als printpartner actief in de wereld van Interieur & Design. In samenwerking met Robin Sprong wil de expositie “A safari of printed interior design…” bezoekers inspireren en ze helpen een visuele beleving te creëren.

Locatie
Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven
Meer informatie!

Expositie: Rinus Roelofs | Elevation
Dagelijks, 11:00 – 18:00 uur

ddw_Rinus RoelofsDeze expositie, georganiseerd door papiergroothandel Igepa, biedt alle ruimte aan het werk van Rinus Roelofs: “Het belangrijkste onderwerp van mijn kunst is mijn fascinatie over wiskunde. Of beter gezegd: mijn fascinatie over wiskundige structuren. Het bestuderen van de eigenschappen van deze structuren, en vooral van de relatie tussen verschillende structuren roept allerlei interessante vragen op. Vragen die het begin kunnen zijn van interessante artistieke verkenningen.”

“Artistieke verkenningen van dit soort leiden meestal tot intrigerende ontwerpen voor sculpturen, die dan gemaakt kunnen worden in allerlei verschillende materialen, zoals papier, hout, metaal, kunststof, enzovoort. Het begint allemaal met verbazing, proberen te begrijpen wat je ziet. En in dat proces ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe ontwerpen.”

Locatie
Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven
Meer informatie!

Presentatie: Lecturis boeken
Dagelijks, 11:00 – 18:00 uur

Uitgeverij Lecturis presenteert haar nieuwste titels maar put ook uit het verleden met onder andere boeken van Martien Coppens, Eindhoven’s beroemdste fotograaf en kunstboeken uit de vorige eeuw.

Locatie
Klokgebouw
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven
Meer informatie!

Perspresentatie: Magazine Dynamic Designddw_dynamic_design

Vrijdag 23 oktober, 11.00 – 11.30 uur

Het eerste exemplaar van het magazine Dynamic design wordt op een feestelijke manier overhandigd aan Bert Hagendoorn en gepresenteerd aan de pers.

Een belangrijke aanleiding voor het magazine is het debat dat de laatste twee jaar in Nederland wordt gevoerd over betrekkelijke anonimiteit van Dutch Digital Design: “We zijn wereldberoemd in design, zowel fashion als industrial design, maar hebben nog een slag te maken als het om digitaal design gaat. Een duidelijk profiel in de internationale markt ontbreekt. Het magazine Dynamic Design levert een bijdrage aan de zoektocht naar signatuur en het opbouwen van naamsbekendheid in Dutch Digital Design.”

Henk Haaima, art director bij Mirabeau, is de auteur van het magazine. Cases komen er niet in voor. Het is een mix van een trendrapport en een opinieblad. Vanuit verschillende invalshoeken wordt het tot leven brengen van statische webpagina’s beschreven en antwoord gegeven op de vraag: Hoe kun je content op een relevante en persoonlijke manier presenteren in digital design. Het magazine zal 2 keer per jaar worden uitgebracht en dit is het eerste nummer fall 2015.

Locatie
Van Piere Boekhandel
Nieuwe Emmasingel 44
5611 AM Eindhoven
Meer informatie!

Kick off : Boek – We moeten eens koffie drinken
Donderdag 22 oktober, 19.00 – 22.00 uur

ddw_eenskoffiedrinkenOm de ontwikkelingen rond ondernemerschap, beleid en innovatie in de creatieve industrie te onderzoeken, besloten Koen van Vliet en Jozien Wijkhuijs vijftien ondernemers en vijf wetenschappers te interviewen over hun werkwijze en hun visie op actuele ontwikkelingen in deze industrie.

Het resultaat is We moeten eens koffie drinken. Een boek dat de discussie rondom de creatieve industrie aanjaagt en inzicht geeft in de verschillende verwachtingen en definities van creatief ondernemerschap.

Tijdens dit evenement wordt het boek officieel gepresenteerd. De avond bestaat uit interviews en debatten over thema’s uit het boek, presentatie van het speciale tomatenvezelpapier waarop het boek is gedrukt en wordt aangekleed met muziek en een borrel.

Georganiseerd door Uitgeverij Eburon

Locatie
Boekhandel Van Piere
Nieuwe Emmasingel 44
5611 AM Eindhoven
Meer informatie!

Seminar: Materials XL – De toekomst van verpakkingen / verpakkingen van de toekomst
Woensdag 21 oktober, 13.30 -17.00 uur (Voor dit evenement moet je je inschrijven)

bkkc en BNO NEXTpack nodigen bezoekers uit voor een lezingenmiddag over verpakkingsconcepten: “We presenteren de laatste ontwerpen en toekomstige trends in verpakkingen waarbij ontwerp, duurzaamheid en second-life centraal staan.

Ontwerpers van verpakkingen geven informatie over het product en creëren bescherming en merkherkenning voor het product. Maar zij ontwerpen ook afval. Hoe zien verpakkingen er in de toekomst uit?”

Locatie
Temporary Art Centre (TAC)
Vonderweg 1
5611 BK Eindhoven
Meer informatie!

Plaats een reactie