Meneer Papier: ode aan de verbeelding

Meneer Papier‘ is een Vlaamse stopmotion animatiereeks voor kleuters, gebaseerd op de gelijknamige boeken. De afleveringen werden volledig vervaardigd uit – hoe kan het ook anders – papier.

De animatiereeks wordt uitgezonden op Ketnet van de Belgische VRT. “Meneer Papier knipt en plakt zijn eigen wereld. Hij knipt een fles water om van te drinken, een appel tegen de honger, een hond om mee te wandelen,.. Maar niet alles wat hij knipt, doet zomaar wat hij wenst. Zo lijkt zijn leven verbazend op het onze.”

Scene uit de serie

Telidja Klai, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet, legt uit: “Door zijn poëtische benadering stimuleert Meneer Papier filosoferen over thema’s van het leven. Het geeft kleuters en beginnende lagere school kinderen handvaten om op een fantasierijke manier om te gaan met de wereld en het leven. Meneer Papier helpt kinderen out of the box te denken, wat belangrijk is om creatieve problem solving verder te ontwikkelen.”

‘Making of’ de animatieserie

Meneer Papier is een zogeheten cut-out animatiereeks. De volledige reeks werd gemaakt uit papier. “Daarvoor gebruikte het Belgische productiehuis Mockingbird Productions meer dan 250 kilogram papier. Het maken van de reeks was ook een zeer tijdrovend proces. De productie van één aflevering neemt maar liefst vijf weken in beslag. Per week werd er slechts vijftig seconden van de reeks geproduceerd.”

Plaats een reactie