Meester van de Belgische art nouveau

Het Nederlands Steendrukmuseum presenteert een unieke affichetentoonstelling van Privat-Livemont, de meester van de Belgische art nouveau.

Privat-Livemont (1861-1936) was één van de meest productieve grafische kunstenaars van België. “Hij brak in 1896 door met zijn beroemde reclameaffiche voor het Belgische drankmerk Absinthe Robette. Zijn art nouveau-stijl was zeer in trek bij Nederlandse, Belgische en Franse ondernemers, waaronder Cacao Van Houten, Boldoot en Bols”.

“Naast zijn populaire affiches was Privat-Livemont als schilder-decorateur ook verantwoordelijk voor veel van de sgraffiti-tekeningen (een versieringstechniek waarbij tekeningen in mortel worden gegraveerd) op art nouveau-gevels in Brussel”.

Primeur in Valkenswaard

“Privat-Livemont ontwierp iconische affiches tijdens de belle époque, de hoogtijdagen van de steendruk. Zijn werk wordt vaak in één adem genoemd met prominente tijdgenoten als Alphonse Mucha en Adolphe Crespin.
Ondanks de populariteit van zijn werk, is de collectie van Privat-Livemont niet lang na zijn overlijden versnipperd geraakt. Het is zodoende ruim honderd jaar geleden dat voor het laatst in Nederland een solo-expositie te zien was van het oeuvre van Privat-Livemont.”

Trailer van de tentoonstelling rond de meester van de Belgische art nouveau

De tentoonstelling is tot en met 31 juli 2022 te zien in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard.

Buitenreclame

Plaats een reactie