Meer dan zes miljoen Nederlanders lezen de krant

De gedrukte krant wordt dagelijks gelezen door 6,4 miljoen Nederlanders. Weliswaar is de totale oplage van de dagbladen vorig jaar weer met een kleine vijf procent gedaald naar 2,26 miljoen exemplaren maar veel mensen lezen de krant samen met de buren, op hun werk of in de bibliotheek of het café.

Dit zogeheten bereik is ook al een paar jaar stabiel, wat betekent dat de krant steeds meer wordt gedeeld, zegt het Nationaal Onderzoek Multimedia NOM.

De landelijke dagbladen hadden in 2017 een gemiddelde oplage van 1,226 miljoen, de regionale kranten van 1,032 miljoen.

De totale verspreide oplage van landelijke en regionale dagbladen samen komt op nagenoeg drie miljoen waarbij dan nog 316.400 gedrukte gratis dagbladen geteld moeten worden.

Verder werden er in Nederland ook nog eens bijna 18,651 miljoen tijdschriften verspreid, met als belangrijkste categorie de gezinsbladen met 4,14 miljoen stuks, de vrouwenbladen met 2,27 miljoen en de radio- en tv-bladen met een verspreide oplage van bijna twee miljoen.

Daarbij komen dan ook nog eens 1,3 miljoen vakbladen waarvan 154.700 in de zorgsector, 63.000 boerenbladen en 41.000 bladen op het gebied van transport en logistiek. Bij deze cijfers voor tijdschriften gaat het steeds om de gemiddelde oplage per verschijningsfrequentie.

Kranten

Plaats een reactie