Maakte jij dit jaar een van de best verzorgde boeken?

Boekenmakers zijn van harte uitgenodigd om hun werk in te zenden voor de verkiezing van de ‘Beste Verzorgde Boeken’ van 2022. Er kunnen maximaal 33 uitgaven deze titel bemachtigen.

Ontwerpers, uitgevers, drukkerijen en binders: iedereen kan met zijn mooiste creatie(s) deelnemen aan de jaarlijkse competitie. Ieder boek kan ingestuurd worden (tot uiterlijk 16 januari 2023) in vijf categorieƫn:

  • Proza, poĆ«zie of graphic novel
  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)
  • Kunst-, foto- en architectuurboeken
  • Kinder- en jeugdboeken
  • Divers
De selectie van 2021

Om voor uitverkiezing in aanmerking te komen dient een uitgave te voldoen aan twee van de drie volgende vereisten. De uitgave, al dan niet in de Nederlandse taal, moet:

  1. zijn uitgegeven door een in Nederland gevestigde uitgever;
  2. zijn vormgegeven door een persoon die de Nederlandse nationaliteit bezit dan wel in Nederland gevestigd is;
  3. zijn gedrukt en/of gelithografeerd en/of gebonden door een in Nederland gevestigd grafisch bedrijf.

Vakjury

De vakjury kijkt naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap en bij dit laatste element worden ook de verschillen in budgetten en doelgroep meegenomen. De jury bestaat dit jaar uit Pascal Brun (ontwerper), Stefano van der Knaap (creative director bij drukkerij Zwaan Lenoir), Chafina Bendahman (mede oprichter Rose Stories), Sarah van Binsbergen (kunstjournalist en recensent) en Thomas Castro (conservator Grafische Vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam/ontwerper).

Tentoonstelling en catalogus

In het najaar wordt de selectie tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam. De catalogus wordt dan gepresenteerd.

Studentenjury

Een jury met studenten van Nederlandse topacademies bekijkt de ingezonden boeken en maakt een eigen selectie. Die komt na de zomer te staan op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl en krijgt een eigen catalogus. Bovendien maakt de studentenselectie onderdeel uit van de expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Bekendmaking

De Best Verzorgde Boeken 2022 worden ingezonden naar de internationale jurering in Leipzig. De Nederlandse en de internationale selectie zullen 30 maart 2023 bekendgemaakt worden.

Introductie op De Best Verzorgde Boeken
Boeken

Plaats een reactie