Lokale kinderkrant Rotterdam ‘Jong010’ krijgt navolging

Jong010, de gratis kinderkrant van Rotterdam, krijgt in 2019 papieren ‘broertjes en zusjes’ in de regio’s Roosendaal, Alkmaar en Haarlem. Als het aan Angelique van Tilburg ligt, die in 2010 aan de wieg stond van Jong010, krijgen op termijn alle kinderen van 7 tot en met 12 jaar hun eigen lokale krant.

Van Tilburg en hoofdredacteur Suzanne Huig zijn trots op de drie nieuwe kinderkranten. Huig: “Binnen ons jaarprogramma leiden we mensen op om in hun eigen gemeente of regio volgens het concept van Jong010 een lokale kinderkrant op te richten. Een gratis krant die een bijdrage levert aan verschillende maatschappelijke en educatieve doelstellingen, waarin nieuws, verhalen, ervaringen en meningen voor en door kinderen in de regio centraal staan.”

 

Miljoen papieren kinderkranten per maand

Het doel van Huig en Van Tilburg is dat het concept zich steeds verder over Nederland verspreidt totdat alle kinderen in elke gemeente en regio van Nederland een eigen lokale kinderkrant ontvangen: “Wanneer we in elke regio iemand hebben gevonden die volgens ons concept een kinderkrant gaat uitgeven, betekent dat een miljoen papieren kinderkranten per maand.” De uitgave verschijnt maandelijks en wordt gratis verspreid via alle basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en openbare gelegenheden.

Tegen de trends in

De doelstellingen zijn onder meer kinderen stimuleren om beter en met meer plezier te gaan lezen, op een leuke manier een bijdrage leveren aan hun taalontwikkeling, hen meer betrekken bij hun wijk en stad en een bijdrage leveren aan de meningsvorming van kinderen. Volgens Van Tilburg geven lokale kinderkranten een ‘mooi tegengeluid’ in het debat over de afname van leesvaardigheid en leesplezier onder kinderen. Ook onderstreept het fenomeen in haar ogen dat het met de vermeende voorkeur van kinderen voor alleen digitale media en dalende oplagecijfers van papieren kranten niet in alle gevallen opgaat.

 

 

Kranten

Plaats een reactie