‘Lofzang op het vak van boeken maken’

Ieder jaar presenteert het Stedelijk de mooiste boeken van het afgelopen jaar. Terwijl in 2020 in de culturele sector vanwege corona van alles werd geannuleerd, blijkt het boek als culturele uiting springlevend. De catalogus bij de tentoonstelling is ‘een lofzang op het vak van boeken maken’.

“Tegen de verwachting in waren er afgelopen jaar net zoveel inzendingen als voorheen”, schrijft de Stichting Best Verzorgde Boeken. “En aangezien boeken een reflectie zijn van de tijdgeest, waart de invloed van corona door veel keuzes heen.”

Best Verzorgde Boeken in het Stedelijk

Naast de 33 boeken die de jury verkoos, zijn er op de expositie in Amsterdam dit jaar nog twee primeurs te zien: voor het eerst worden er ook boeken tentoongesteld die de studentenjury selecteerde, en voegt het Stedelijk boeken toe die juist dankzij de lockdowns werden gerealiseerd.

‘Een ode aan de makers’

De catalogus, met als titel 33, is ontworpen door Tessa van der Waals. Zij laat de keurselectie van 33 boeken de revue passeren aan de hand van 33 thema’s. “Thema’s die de vele eigenschappen van het object boek reflecteren. Van buitenkant tot binnenkant, van de structuur van het papier, via de inkt en het drukken tot het binden. Het boek is een lofzang op het vak van boeken maken. Een ode aan de makers.”

De expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam is nog tot en met 31 oktober 2021 te bezoeken.

Plaats een reactie