Line up sprekers Print Pakt Live op Dutch Design Week rond

Met nog twee weken te gaan, is het programma van Print Pakt Live op de Dutch Design Week in Eindhoven (21 – 29 oktober) zo goed als rond. Verdeeld over negen dagen komen in negentien sessies 22 sprekers aan bod. 

Met workshops over typografie, bindtechnieken, papier, bijzondere producties, winnaars en de verhalen achter de totstandkoming van opmerkelijke grafische juwelen maken designers (opnieuw) kennis met print. Let op: het programma kent last minute aanpassingen.

Zaterdag 21 oktober opent Joost Swarte (13.30) de Black Box van Yksi in Eindhoven. Daarmee geeft hij samen met KVGO-voorzitter Cees Verweij het startschot voor de tweede editie van Print Pakt Live op de Dutch Design Week.

Zondag 22 oktober bijt Freek Kuin (drukkerij robstolk, Amsterdam) om 15.00 uur het spits af met ’33 bestverzorgde boeken in de snelkookpan’. ‘In 30 minuten legt hij de gekozen materialen langs de meetlat van geluid, gevoel, transparantie, koud en warm.’

In de Black Box
Op maandag start een serie ochtendsessies (11.00 uur) ‘In de black box’, waarbij KVGO-leden hun klanten en relaties op een dagje Dutch Design Week onthalen. De eerste is op maandag Opmeer drukkerij uit Den Haag, dinsdag is de Vereniging Nederlandse Papierindustrie (VNP) te gast. Woensdag Lenoirschuring uit Amsterdam, donderdag Wihabo uit Geffen en vrijdag Hexspoor Binding uit Boxtel.

Maandag
Maandag 23 oktober zit Marco van der Krogt (De Bink, Leiden) om 13.30 uur aan tafel met ‘visueel maal voelen = beleving’. ‘Je laat een product zien en tegelijkertijd wil iemand dat onmiddellijk vastpakken.’

Om 15.00 uur is het de beurt aan Haico Beukers, Marga Scholma en Marco Zwaan (Zwaan Printmedia), Zij leggen hun Zwarte Zwaan onder de loep, waarmee ze de KVGO-Kalenderprijs in de wacht sleepten en de Catalogus van de best verzorgde boeken met 33 verschillende omslagen.

Dinsdag
John Koning, art director van Het Parool, won de prijs voor de best ontworpen krant ter wereld. Hoe je dat voor elkaar krijgt, vertelt hij op dinsdag 24 oktober om 13.30 uur.

Daarna komen Erik Timmermans (papierenkarton.nl) en Pieter Kers (Studio Kers, Amsterdam) om 15.00 uur aan het woord met hun verhaal hoe je een boek ‘achterstevoren’ kunt ontwerpen. Dat scheelt kosten en is duurzaam.

Woensdag
Woensdag 25 oktober komen Paulina de Nijs (Stichting Print) en ontwerper Niels Bakkerus naar de Black Box (13.30 uur) voor hun project 365+1. ‘Een tijdloos kalenderboek. In een tijd van online digitale oplossingen toont het Kalenderboek de kracht van offline.’

Jos Steutelings (VIGC) analyseert voor designers om 15.00 uur de toegevoegde waarde van print. ‘De toegevoegde waarde van print is gigantisch! Zeker met digitale druktechnieken en aansluitende digitale afwerkingsmogelijkheden.’

Donderdag
Trudy Dorrepaal (Art Libro, drukkerij Roelofs Enschede) – ook in 2016 van de partij – neemt op donderdag 26 oktober de workshopdeelnemers om 13.30 uur mee op haar zoektocht ’50 tinten wit’ naar wit en nog witter papier.

Bovendien is er opnieuw een Belgische workshop, deze maal onder leiding van Bart Lauwaert (Groep Matthys, Turnhout). Hij wil om 15.00 uur een warme indruk met koudfolie achterlaten in een workshop ‘enkel voor durvers’.

Henk Gianotten
Henk Gianotten

Vrijdag
Vrijdag 27 oktober speelt Patrick Bakermans (Hexspoor, Boxtel) om 13.30 uur vrijwel een thuiswedstrijd. ‘Een goed boek kook je met de beste ingrediënten.’ Ambachtelijk binden met de modernste machines levert verbluffende resultaten op, zoals bijvoorbeeld bleek bij het KVGO Jaarverslag 2016.

Henk Gianotten legt om 15.00 uur designers uit dat ze bij grafische producties achter het stuur kunnen plaatsnemen. ‘Terwijl iedereen druk discussieert over digitale disruptie, hebben grafici deze slag allang gemaakt.’

Weekend
Zaterdag 28 oktober legt Erwin Koerts (Aeroprint, Ouderkerk aan de Amstel) sterke merken en wow-effecten op tafel. ‘Brand-owners en ontwerpers die op zoek zijn naar knallende effecten komen bij deze workshop aan hun trekken.’

De laatste workshop van Print Pakt Live op de Dutch Design Week op zondag 29 oktober (13.30 uur) is in handen van Marchelma van Breugel die samen met bezoekers papier gaat uitproberen in de PapierClinic. ‘De PapierClinic laat je navigeren door het gekmakende aanbod van papier.’

Reacties

 1. Katja clement

  Wat zijn de kosten verbonden aan de workshop van marchelma van breugel?

  • Redactie Print Pakt

   Dag Katja,

   Goede vraag. Aan de workshops van Print Pakt Live op de Dutch Design Week – en dus ook die van Marchelma – zijn geen kosten verbonden. Het KVGO – de werkgevers in de grafische industrie – is de initiatiefnemer van Print Pakt. Het KVGO wil designers (opnieuw) kennis laten maken met grafische producten & – andersom – leden van het KVGO in contact brengen met de ontwerpers. Je bent van harte welkom in de Black Box van Yksi.

Plaats een reactie