Lente: tulpenveld op postzegels

Nederland is een land van bloemen en bloemenvelden. De meest Nederlandse bloem van alle bloemen – de tulp – staat centraal op de deze week uitgegeven postzegels uit de serie ‘Typisch Nederlands’.

“Op het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – bloemenvelden’ staan kleurrijke illustraties van gestileerde tulpen. Op iedere postzegel zijn 3 tulpen naast elkaar afgebeeld. De steel en de bladeren van de tulp links en rechts lopen door op de postzegel eronder. De iconische vormen van de tulpen zijn in een strak patroon over de postzegels gegroepeerd”, legt PostNL uit.

‘Typisch Nederlandse bloem’

“De postzegels voor 2023 uit de meerjarige serie ‘Typisch Nederlands’ zijn opnieuw ontworpen door Total Design uit Amsterdam. Dit jaar werkte creative director Edwin van Praet samen met senior grafisch ontwerper Adam Lane. Voor Van Praet lag de keuze voor tulpen op de postzegels voor de hand. ‘Het is een typisch Nederlandse bloem. Sterker nog, de tulp is de meest Nederlandse van alle bloemen. Bovendien leent de tulp zich gemakkelijk om er een iconische vorm van te maken’.”

Kunst van het weglaten

“Ontwerper Lane gebruikte in het ontwerp van de bloemenveldenpostzegels de simpelste geometrische tulpvorm. ‘Het is de kunst van het weglaten’, zegt hij. ‘De balans tussen net te veel en net te weinig detail. Juist door meer van deze tulpenvormen in een patroon te zetten, herken je ze het snelst. Wat ook helpt, zijn de kleuren die aan een boeket doen denken. Of beter gezegd, aan een bloemenveld’.”

Plaats een reactie