Legendarische albumcovers in Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert een expositie van iconische albumcovers, ontworpen door de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. “De tentoonstelling zal voor velen, maar vooral voor muziekliefhebbers, een feest van herkenning zijn.”

The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc is de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld over de Londense ontwerpstudio Hipgnosis. Vanaf de jaren 70 hingen miljoenen tienerkamers vol met legendarische platenhoezen van grote internationale artiesten. Deze covers zijn voor veel mensen bekend – zoals het regenboogprisma op de LP The Dark Side of the Moon van Pink Floyd – maar de ontwerpers eigenlijk niet.

The Dark Side of the Moon – Pink Floyd (ontwerp: Hipgnosis)

De Britse ontwerpstudio Hipgnosis werd in 1967 opgericht door twee jonge grafische ontwerpers, Aubrey “Po” Powell en Storm Thorgerson. Fotograaf, commercieel kunstenaar en muzikant Peter “Sleazy” Christopherson sloot zich in 1974 aan bij het duo.

Iconische platenhoezen in het museum

In samenwerking met Powell stelt het Groninger Museum een tentoonstelling samen speciaal voor liefhebbers van muziek én fotografie. Hipgnosis neemt je mee in hun ontwerp, werkproces en verhalen. “Het geheim van Hipgnosis? Dat delen de ontwerpers met je in veertien stappen. Eén van de lessen: soms mislukt een creatie. Een aantal afgewezen albumhoezen zie je ook in de tentoonstelling, zoals het Rolling Stones’ album The Outtakes.”

“We hadden geen Photoshop. Alles moest op film worden opgenomen en met de hand worden gedaan. Een gemiddeld ontwerp kon drie tot zes weken duren, terwijl je sommige van deze albumcovers nu in een middag kunt maken,” vertelde Aubrey Powell in 2017 in het blad Rolling Stones.

De tentoonstelling is tot 14 mei 2023 te zien

Verpakkingen

Plaats een reactie