Leeuwarder Courant krijgt prijs voor vormgeving

De Leeuwarder Courant mag zich ‘European Newspaper of the Year’ noemen. De krant won deze titel in de categorie regionale dagbladen voor haar vernieuwende en verrassende vormgeving.

De internationale jury looft de opmaak van de Leeuwarder Courant (LC), die enkele maanden geleden een restyling onderging: “Al op de voorpagina weet de krant de lezers te verrassen met een onconventionele presentatie van onderwerpen. Het hoofdartikel loopt vaak door op een dubbele pagina binnenin de krant. Het geniete tabloidformaat maakt het mogelijk om flink uit te kunnen pakken met beeldmateriaal. Foto’s lopen vaak links en rechts over de pagina’s. Dit alles zorgt voor een ontspannen magazine-achtige lay-out in alle secties van deze krant.”

“In tijden van krimpend papier een mooie opsteker.”

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam noemt in zijn krant de prijs “in tijden van krimpend papier een mooie opsteker.” Volgens de verantwoordelijke vormgevers Alie Veenhuizen en Marjan Steenbergen “is dit toch wel de Oscar in de Europese krantenwereld”. De krant won de prijs ook al eens in 2013.

“Verrassen en afwisselen, dat is het streven.”

“De uitdaging zit vooral in de verhouding tussen leesbaarheid en creativiteit”, schrijft de krant naar aanleiding van de prijs, “maar leesbaarheid staat voor Veenhuizen en Steenbergen voorop. Zolang die behouden blijft, is alles mogelijk, tot aan het kantelen van een pagina aan toe. Verrassen en afwisselen, dat is het streven. En het moet altijd bij de LC passen, dus wordt het niet té frivool, altijd netjes en een beetje chic.”

De jaarlijkse European Newspaper Of The Year-competitie vond voor de 21ste maal plaats. De internationale vakjury beoordeelde dit jaar 184 kranten uit 25 landen. De overige prijswinnaars zijn de Noorse Fædrelandsvennen (categrie: lokale krant), Público uit Portugal (landelijke krant) en FT Weekend uit Groot-Brittannië (wekelijkse krant). De Duitse Fuldaer Zeitung kreeg een eervolle juryvermelding.

Kranten

Plaats een reactie