Leesfrequentie stabiel, papieren boek favoriet

Het papieren boek blijft het meest gelezen type boek in Nederland. Net als in 2021 leest 40% van de Nederlandse consumenten uitsluitend papieren boeken. Dat blijkt uit cijfers van KVB Boekwerk.

Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 zag het dagelijks leven van de Nederlandse consument er anders uit dan voorheen. Dit had invloed op het leesgedrag, constateert KVB Boekwerk. “De gestegen leesfrequentie lijkt te beklijven. In 2021 én 2022 las 33% van de Nederlanders dagelijks in een boek, tegenover 27% voor de coronacrisis.”

Boeken kopen

De koopfrequentie van nieuwe boeken is de afgelopen jaren stabiel gebleven, aldus de onderzoekers. “Zo’n 80% van de Nederlanders koopt wel eens een (nieuw) boek. De meesten van hen – driekwart van alle Nederlanders – koopt nieuwe papieren boeken. Ongeveer een kwart koopt wel eens een los e-book.”

“De fysieke winkel blijft in trek, ook na corona: de helft van de consumenten koopt nieuwe boeken doorgaans in de fysieke boekwinkel. Maar de internetboekwinkel blijft ook een populaire plaats om nieuwe boeken te kopen. 42% van de consumenten koopt doorgaans daar nieuwe boeken”.

Bibliotheekbezoek neemt weer licht toe

“Begin 2020, voor de coronacrisis, was 30% van de Nederlanders lid van de bibliotheek. In coronajaar 2021 zakte dit aandeel naar 26%. In 2022 is het aandeel leden weer licht gestegen, naar 28% van de Nederlandse consumenten. De bezoekfrequentie aan de bibliotheek is wel stabiel”, stelt KVB Boekwerk.

Boeken

Plaats een reactie