Kwart van Nederlanders verstuurt meer kaartjes

Een kwart van de Nederlanders heeft sinds maart 2020 meer kaartjes verstuurd dan daarvoor. Dat gebeurt vaak fysiek, maar bijna net zo vaak ook via online services. Dit blijkt uit een onderzoek van PostNL.

Vooral Nederlanders tot 40 jaar zijn actiever post gaan versturen in het afgelopen anderhalf jaar, stelt PostNL vast. “Van de groep die actiever post heeft verstuurd tijdens de coronapandemie, verwacht een deel dat ook na de coronacrisis te blijven doen.”

Blij van post

“We versturen voornamelijk kaartjes op verjaardagen, ter condoleance, bij een geboorte en om iemand beterschap te wensen”, aldus Resi Becker, directeur Mail Nederland bij PostNL. “We worden blij van post. Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat het ontvangen van een kaartje een goed gevoel geeft. Een klein gebaar kan veel betekenen, zo wijst het onderzoek uit. Een kaartje laat zien dat een ander aandacht voor je heeft.”

Handgeschreven kaartjes blijven populair

Tegenwoordig zijn er verschillende services die het makkelijk maken om online een fysiek kaartje te versturen. Van de Nederlanders die het afgelopen anderhalf jaar meer kaartjes verstuurden, geeft driekwart aan daarbij weleens gebruik te maken van zo’n online service. Toch vindt de meerderheid (59%) het leuk om een handgeschreven kaartje te ontvangen. “Online services bieden vaak de mogelijkheid om bijvoorbeeld een foto te gebruiken als kaart, wat het persoonlijk maakt. Maar het handschrift van bijvoorbeeld je kleinkind of moeder op een kaartje heeft natuurlijk een emotionele waarde en blijft dus ook bijzonder”, aldus Becker.

We bewaren kaarten jarenlang

Dat een kaartje voor een bijzonder moment zorgt, blijkt ook wel uit het feit dat 1 op de 3 Nederlanders een ontvangen kaart minimaal zes maanden bewaart. Bijna 1 op de 5 mensen (17%) bewaart een kaartje zelfs jarenlang.

Wenskaarten

Plaats een reactie