In kunstboeken zit veel groei

Boekenliefhebbers geven de laatste jaren opvallend meer geld uit aan kunstboeken. Bovenaan de verkooplijst van kunstboeken staat Jimmy Nelson met Before They Pass Away (TeNeues).

Kunstboeken hebben het een paar jaar best moeilijk gehad. Inmiddels vormen ze weer een lucratief genre, aldus de digitale versie van Boekblad in de special kunstboeken. Mensen zijn bereid behoorlijk wat geld neer te tellen voor extra mooie boeken. De gemiddelde prijs van kunstboeken ligt op 27 euro. Dat is twee keer zo veel als voor een A-boek. Vooral de best lopende titels, Before They Pass Away en Rijks. Masters of the Golden Age, bedragen aanzienlijk meer dan de gemiddelde prijs in de markt.

Succes op succes

De verkoop van kunstboeken daalde in 2014 nog met 11 procent. In 2015 steeg die weer met 10 procent en in 2016 zelfs met 18 procent, zo meldt KVB-SMB/GfK. De groei in 2016 is niet alleen te danken aan het overweldigende succes van Jimmy Nelson. Er was ook een aantal succesvolle kunsttentoonstellingen. Zo had de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visoenen van een genie, in het Noordbrabants Museum, een duidelijk effect op de verkoop. Maar liefst vijf van de tien bestverkochte boeken zijn direct gelieerd aan deze belangrijke kunstenaar van de late middeleeuwen.

Extra positioneren

De kunstboekhandel heeft veel concurrentie van internet. Dat daagt juist de gedreven boekhandelaren uit om hun winkel extra te positioneren als dé plek met specialistische kennis en een exquise assortiment.

Toekomst is aan exclusieve boek

Titels van kunstboeken in het middensegment – tussen de 25 en 40 euro – hebben het moeilijk. Klanten gaan voor goedkoper, of juist voor exclusief. In de Boekblad-special zegt Komma-uitgever Steven Hond van het Rijks dat de toekomst aan het exclusieve boek is. ‘Als vak kunnen we nog veel succesvoller zijn als uitgever en boekhandel als partners gaan werken.’

Boeken

Plaats een reactie