‘Kunst + Boeken’ in het Rijksmuseum

Een boek zonder inkt of een boek bestaand uit alleen omslagen. Ontwerper Irma Boom maakt ieder boek uniek. Meer dan 30 van haar boeken zijn nu in het Rijksmuseum te zien naast kunstwerken uit de museumcollectie. Kunst die zij als inspirerend voorbeeld beschouwt of waarmee zij een sterke affiniteit heeft.

Voor Boom zijn kunst en het maken van boeken nauw verbonden, schrijft het Rijksmuseum. “Ze maakt boeken voor musea en vele kunstenaars. Niet voor niets werken internationale opdrachtgevers zoals modemerk Chanel, Art Institute Chicago, het MoMA in New York en architect Rem Koolhaas graag met haar samen.”

De onlosmakelijke verbinding tussen kunst en boeken

In de presentatie ‘Irma Boom: Kunst + Boeken’ zien we haar keuze uit de collectie in relatie tot haar werk. “Het aluminium boek Renault=Présent uit 2016, naast de aluminium maliënkolderjurk van Paco Rabanne uit 1967. En het totaal witte Chanel 5 boek naast het witte reliëf werk R70-63 van Jan Schoonhoven.”

Het SHV-boek van Boom

20 jaar samenwerking

Met deze presentatie viert het Rijksmuseum de ruim 20-jarige samenwerking met Irma Boom. “In 2012 ontwierp ze het logo en de huisstijl voor het Rijksmuseum. Het logo deed veel stof opwaaien vanwege de halve spatie!” Irma Boom en haar office ontwerpen alle grafische middelen van het Rijksmuseum. Ook is ze verantwoordelijk voor het ontwerpen van meerdere tentoonstellingen in het Rijksmuseum, zoals Alle Rembrandts en onlangs Modern Japans Lak.

Irma Boom: Kunst + Boeken‘ is nog tot 7 mei 2023 te zien in het Rijksmuseum Amsterdam.

Boeken

Plaats een reactie