De krant jubileert: ‘400 jaar bij de tijd’

In 2018 is het 400 jaar geleden dat de eerste Nederlandse krant verscheen, een van de oudste kranten ter wereld. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vieren dit jubileum met de expositie ‘400 jaar bij de tijd’.

“In de 17e eeuw ontwikkelt Nederland zich tot het perscentrum van Europa, met kwaliteitskranten die tot voorbeeld dienden voor het buitenland”, stelt de expositiemakers. “De krant was het eerste massamedium.”

 

Oudste krant

De oudste Nederlandse krant waarvan we weten dat hij nog bestaat, de Courante uyt Duytslandt, Italiën, &c. van 14 juni 1618, is te zien op Delpher.nl, samen met miljoenen andere Nederlandse kranten uit de periode 1618-1995. Al deze kranten zijn door de KB gedigitaliseerd, in samenwerking met andere bibliotheken en archieven.

 

Expositie 400 jaar krant

Expositie

De expositie bij de KB toont verschillende thema’s, zoals de nieuwshonger van de mens, de verandering van focus van het nieuws en de verspreiding van het nieuws via verschillende distributiekanalen. Er worden verschillende krantencovers en beelden getoond en ook kunnen bezoekers zaken nalezen via een scherm.

De expositie is tot 31 januari 2019 te bekijken in de bovenhal van het KB-gebouw in Den Haag en is gratis toegankelijk.

  • Bron:
Kranten

Plaats een reactie