Kopperprent 2020 Meppel: ‘75 jaar Vrijheid’

Op 13 januari – de eerste maandag na Driekoningen – is het ‘Koppermaandag’. Traditiegetrouw wordt weer een Kopperprent uitgereikt in het Drukkerijmuseum in Meppel. De Kopperprent 2020 heeft als thema ‘75 jaar Vrijheid’.

Op Koppermaandag hielden de gilden traditioneel een feestdag. De de gildelieden trokken de stad in om geld in te zamelen dat vervolgens werd verbrast. Zo sloten zij de donkere periode rond de kortste dag af. Tegenwoordig wordt de term vrijwel uitsluitend nog gehanteerd in de grafische industrie. Drukkers en uitgevers stuurden vaak een koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden.

Het Drukkerijmuseum in Meppel houdt de koppermaandagprent-traditie hoog: “Studenten van het Drenthe College te Emmen, afdeling Mediavormgeving, hebben een aantal zeer originele ontwerpen ingediend. Door een jury is één concept uitgekozen dat als basis heeft gediend voor de kopperprent 2020. Dit gekozen ontwerp is in het museum op ambachtelijke wijze verder uitgewerkt door middel van zeefdruk. Een fraai gedicht van Ria Westerhuis, ‘Album van bevrijde stad’, zorgt voor een uniek geheel van de Kopperprent.”

Dit jaar zal de eerste Kopperprent in ontvangst worden genomen door de heer H.R. Tupan, algemeen directeur van het Drents Museum te Assen.

Plaats een reactie