Koppermaandag-traditie leeft voort

De eerste maandag na Driekoningen wordt in de grafische industrie gevierd als ‘Koppermaandag’. Die eeuwenoude traditie werd ook dit jaar, ondanks de omstandigheden, in ere gehouden. In onder andere Meppel en Etten-Leur werd een ‘Kopperprent’ onthuld.

Het Drukkerijmuseum in Meppel nam dit jaar het thema ‘Spelen met letters’ als uitgangspunt. De prent verbeeldt een gedicht van schrijver Kees van Kooten. Beeldend kunstenaar Trees van Es legde bij RTV Drenthe de werkwijze uit. “We hebben er bewust voor gekozen om de kopperprent volgens oude technieken te maken, en niet met de computer. Daarvoor hebben we de mogelijkheden gebruikt die we hebben in het museum.” De Kopperprent werd in het museum uitgereikt aan gedeputeerde Nelleke Vedelaar.

Fragment uit de video van RTV Drenthe

Ook in het Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur kreeg corona de traditie er dit jaar niet onder, schrijft BN De Stem. Bij het drukken maakte het museum gebruik van een originele linosnede van kunstenaar Jan van den Brink (1919-1993). Het gaat om een beeltenis van Sint Franciscus. Cees Jochems, secretaris van het museum, legt in de krant uit hoe bijzonder dat is. “Normaal wordt zo’n linosnede vernietigd na gebruik. Zo wordt de exclusiviteit van het kunstwerk dat ermee is gedrukt geborgd. Maar deze is bij toeval toch bewaard. En hij verkeerde in perfecte staat.”

Plaats een reactie