Na een aantal stabiele jaren steeg in 2020 het aantal verkochte kookboeken flink. Nederlanders kochten 9% meer kookboeken dan in 2019. De afzet in 2021 is ongeveer gelijk aan 2020. Volgende week wordt de winnaar van Het Gouden Kookboek bekendgemaakt.
Het Gouden Kookboek wordt jaarlijks toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. In 2020 won Yvette van Boven met Home Made Basics Het Gouden Kookboek, in 2019 won Vanja van der Leeden met Indorock, in 2018 was dit Jigal Krant met TLV en in 2017 won Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

De winnaar van Het Gouden Kookboek 2021 wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de Kookboekenweek. Boekhandels en bibliotheken zullen daarna uitpakken met de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken in hun schappen. Ze organiseren workshops, proeverijen en lezingen door het hele land. De Kookboekenweek loopt van 5 t/m 14 november 2021.