Kinderen zijn dol op tijdschriften en strips

Lezen is een van de favoriete bezigheden van kinderen. Van de Duitse meisjes en jongens in de leeftijd van 6 tot 13 jaar leest 74 procent – oftewel zo’n 4,3 miljoen kinderen – een of meer kindertijdschriften. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Kinder-Medien-Studie 2019.

Het totale bereik van kindertijdschriften blijft op een stabiel hoog niveau, concluderen de zes Duitse uitgeverijen die het marktonderzoek voor het derde opeenvolgende jaar lieten uitvoeren. Drie kwart van de 4- tot 13-jarigen heeft minstens één keer per week toegang tot tijdschriften of strips op papier. Slechts 8 procent leest ze elektronisch in dezelfde frequentie.

Lezen en leren

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de 6- tot 13-jarige lezers hun tijdschrift meestal van de eerste pagina tot de laatste pagina lezen, en het nog keer op keer doorbladeren. Dat doen ze aandachtig: “Afleiding door andere media is voor de meerderheid taboe tijdens het lezen. 81 Procent van de respondenten in deze leeftijdsgroep hoort of ziet niets anders tijdens het lezen van tijdschriften.” 91 Procent van de meisjes en jongens van 4 tot 13 jaar zegt dat ze graag lezen – en dat ze iets kunnen leren door te lezen.

Snoep en tijdschriften

De aanhoudende leesgierigheid is ook goed nieuws voor de uitgeverijen. Elk jaar verzamelen de 4- tot 13-jarigen  in Duitsland namelijk opgeteld zo’n € 3 miljard aan cadeau- en zakgeld. Bij het omgaan met hun geld geven ouders hun kinderen de vrije hand. 77 Procent van de kinderen mag hun zakgeld zelf uitgeven. 70 Procent van de kinderen investeert het in snoepjes en 52 procent koopt tijdschriften of strips.

Tijdschriften

Plaats een reactie