Kinderboekenprijs ‘Griffel’ bestaat 50 jaar

Begin deze maand, aan de vooravond van de 67ste Kinderboekenweek, is het boek Gozert (geschreven door Pieter Koolwijk) bekroond met de Gouden Griffel 2021. Hele verhalen voor een halve soldaat (geïllustreerd door Ludwig Volbeda) werd bekroond met het Gouden Penseel 2021.

De Gouden Griffel en het Gouden Penseel zijn de belangrijkste prijzen in kinderboekenland. De Gouden Griffel is voor het best geschreven oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Het  Gouden Penseel is de prijs voor het mooist geïllustreerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar.

Winnaar van de Gouden Penseel 2021

In 2021 bestaan de Griffels 50 jaar. Organisator CPNB viert dat in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. Voor het 50-jarig jubileum is een interactieve installatie ontwikkeld. Passend bij het thema van de Kinderboekenweek – ‘Worden wat je wil’ – ontdekken kinderen in deze installatie op speelse wijze hoe ze de schrijver kunnen worden van een Griffel-winnend boek.

Sinds 6 oktober zijn bovendien de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen én het Gouden Penseel te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. In samenwerking met de Illustratie Ambassade zijn er daarnaast uitvergrote prenten van de winnaars te bekijken in vijf bibliotheken door het hele land.

Boeken

Plaats een reactie