Keurcollectie 2023 ‘Best Verzorgde Boeken’

De keurcollectie van 33 Best Verzorgde Boeken uit 2023 zijn bekend. Een vakjury beoordeelde de boeken op hun onderscheidend vermogen op het gebied van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaal, druk- en bindwijze.

In Nederland werden in totaal 382 boeken ingezonden voor de jaarlijkse boekencompetitie. Naast de vakjury maakte ook een studentenjury een eigen selectie.

De hele keurcollectie is te zien op debestverzorgdeboeken.nl, evenals de selectie van de studentenjury (vijf studenten kunstacademies). De Best Verzorgde Boeken staan traditiegetrouw centraal in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in het najaar. Dan verschijnt ook de catalogus, dit jaar ontworpen door Studio Another Day (Nijmegen).

De keurcollectie van 2023

De Nederlandse selectie mocht ook direct bij de internationale jurering ‘Best Book Design from all over the world’ op waardering rekenen. Daar ging de hoogste prijs, de Gouden Letter, naar Walking as Research Practice. Het boek is ontworpen door Jana Sofie Liebe, student grafisch ontwerp aan de Rietveld Academie.

Enkele bijzonderheden over de Nederlandse 2023-selectie:

  • 2 boeken behoren tot de categorie ‘proza, poëzie, graphic novel en kinderboek’: Tosca,
    geschreven door Maud Vanhauwaert (Uitgeverij Das Mag);
  • Manie Schaafijs, geschreven door Zindzi Zevenbergen en geïllustreerd door Hedi Tjin
    (Uitgeverij De Harmonie);
  • 8 boeken behoren tot de categorie ‘informatieve boeken’ waarbij uitgeverij Noordboek
    met De wereld in het klein (geschreven door Caroline Waltman en Gloria Waltman Flore, ontworpen door Koehorst in ’t Veld|Joanne van der Wal) een nieuwkomer is bij De Best Verzorgde Boeken;
  • Met 5 boeken is uitgeverij Jap Sam Books het best vertegenwoordigd. Kleine zelfstandige uitgevers die voor het eerst vertegenwoordigd zijn in de selectie zijn DuctTape Collective (Arnhem) en Limestone Books (Maastricht).
Boeken

Plaats een reactie