Kartonnen knikkerbaan ‘Duurzaam Speelgoed van het Jaar’

Bij de verkiezing van het ‘Speelgoed van het Jaar’ is de Marble Racetrax kartonnen knikkerbaan door de vakjury aangewezen als een van de drie winnaars in de categorie Duurzaam. “Het zelf in elkaar zetten van de racebaan van 100% duurzaam geproduceerd karton is een belangrijk onderdeel van de fun.”

De jury is enthousiast: “Marble Racetrax is een constructieset waarbij met behulp van 40 voorgedrukte kartonnen bladen een knikkerbaan kan worden gebouwd. De uiteindelijke knikkerbaan is dus volledig van karton (papier) gemaakt. Alle onderdelen voor de knikkerbaan zijn langs de randen geperforeerd en kunnen met de hand uit de kartonnen bladen worden gedrukt. Vervolgens moeten alle onderdelen zorgvuldig langs de lijntjes gevouwen en in elkaar gepast worden.”

“In de handleiding staat met duidelijke tekeningen hoe de knikkerbaan stap voor stap in elkaar moet worden gezet. Dat vraagt om rustig en secuur werken en veel geduld. De instructies moeten met aandacht doorgenomen en toegepast worden. Het geheel vraagt om goede constructievaardigheden, goed kijken en lezen, ruimtelijk inzicht, volgehouden aandacht en doorzettingsvermogen. Niet geschikt voor jongere kinderen of kinderen met een ongeduldig temperament.”

De knikkerbaan moet stap voor stap in elkaar worden gezet

De jury wijst bovendien nog op een interessant ‘weetje’. “Wist je dat de Marble Racetrax racebanen worden gemaakt in de fabriek van Johan Enschede, waar vroeger de Nederlandse guldenbiljetten werden gedrukt?”

Publiek mag stemmen

Vanaf 13 september 2021 mag het publiek zijn voorkeur uitspreken op de website www.speelgoedvanhetjaar.nl. Het publiek stemt per categorie op de drie genomineerden van de vakjury: Goud, Zilver en Brons. Dit zijn de Publieksprijzen.

Plaats een reactie