Joost Swarte viert jubileum met expositie in Kunsthal

Joost Swarte viert zijn vijftigjarig jubileum als illustrator, ontwerper en architect met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam. De expositie ‘Joost Swarte overal’ brengt met een dwarsdoorsnede van Swartes oeuvre. Het is een ode aan vijftig jaar tekenen, van zijn eerste strips, originele tekeningen, schetsen, ontwerpen en objecten tot recent werk.

Joost Swarte met ‘Love Stories’

De tentoonstelling presenteert een selectie uit al het werk dat Joost Swarte afgelopen vijftig jaar heeft gemaakt: van zijn eerste strippagina’s ‘Het ware verhaal van Mr. P.’ uit 1969 tot en met ‘Het Leven op Orde’ uit 2015. Van de wereldberoemde ‘De spiegel’ uit 1980 en de kinderpostzegels uit 1984 tot de gevierde covers voor The New Yorker. Zijn werk wordt in de Kunsthal in alle stadia van het maakproces getoond, van eerste schetsen tot en met voltooide boeken, omslagen en zeefdrukken.

Swarte is overal

Begin jaren 70 gaat zijn carrière van start als underground striptekenaar voor ‘Modern Papier’ en ‘Tante Leny presenteert!’ Zijn debuut in Frankrijk in 1974 in het stripblad Charlie Mensuel betekent een doorbraak. Met zijn strips voor kinderen in de bladen Okki en Jippo krijgt hij meer bekendheid onder een breed publiek. Vanaf 1980 publiceert hij zijn strips in het grensverleggende Amerikaanse Raw Magazine. Hij werkt ook in opdracht van Belgische, Franse, Spaanse en Amerikaanse bladen waaronder het invloedrijke The New Yorker.

Zijn werk beperkt zich niet enkel tot het stripgenre; hij illustreert ook romans van Nescio en ontwerpt onder meer postzegels, affiches en platenhoezen. Zijn werk is overal, soms fysiek als een gebouw, een bril, een postzegel. Maar ook als illustratie in een tijdschrift of bewegwijzering op een muur.

Het Print Pakt-inpakpapier

 

Swarte en Print Pakt

In 2017 en 2018 was Joost Swarte verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van ‘Print Pakt Live’ tijdens Dutch Design Week. Het voor die gelegenheid door hem ontworpen Print Pakt-inpakpapier heeft ook een plekje in de overzichtstentoonstelling in de Kunsthal gekregen. Op de website van Print Pakt zijn ook de ‘Daarom print’ categorie-iconen van zijn hand.

 

De expositie ‘Joost Swarte overal’ duurt van 14 september 2019 tot 19 januari 2020.

 

Plaats een reactie