Joost Swarte steelt de show

De ruim 80 bezoekers van het symposium Grafisch & Musea luisterden gisteren naar 6 creatieve topsprekers, met tekenaar Joost Swarte als perfecte afsluiter.

Hij was er vermoedelijk niet op uit, maar ontwerper Jelle Post ontpopte zich als een ware ambassadeur voor bijzonder drukwerk tijdens het symposium Grafisch & Musea van Stichting Print. In de Ontwerpfabriek in Zwolle toonde hij de serie Familiegidsen die hij maakte in opdracht van het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor de boekjes haalde hij bijna alles uit de kast wat er op grafisch-technisch gebied mogelijk is. Met geur-, scratch, opdikkende en transparante inkten, stickers, instekers, en zelfs een papieren “zaklamp” – en uiteraard prachtige illustraties – transformeerde hij het boekje tot een grafisch avontuur dat van het museumbezoek een onvergetelijke gebeurtenis maakt.

Paulina de Nijs en Jelle Post.
Paulina de Nijs (l) en Jelle Post.
Rijksmuseum Familiegids
Rijksmuseum Familiegids.

En dat was pas de opening van het vierde symposium van Stichting Print. De belangstelling voor de bijeenkomsten groeit flink. Paulina de Nijs, oprichtster van de stichting, bouwt aan een uitstekende reputatie en een groeiend publiek waarmee ze regionale doelstellingen overstijgt. Bezoekers kwamen vanuit de randstad, Zeeland en zelfs Maastricht naar Zwolle om het symposium bij te wonen.

Slimme grafische oplossingen

Ze werden niet teleurgesteld. Taco Sipma van ontwerpbureau Enchilada ging uitgebreid in op het huisstijlontwerp voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Maarten Meevis liet zien hoe grafische en ruimtelijke vormgeving een perfect huwelijk met elkaar kunnen aangaan. Roman Stikkelorum van Vruchtvlees bracht het archief van het Letterkundig Museum op digitale wijze tot leven.
Het verhaal van Atja Apituley van bureau Mijksenaar sprong eruit. Ze vroeg aandacht voor bewegwijzering in gebouwen (in het bijzonder musea). Met slimme grafische oplossingen, maar ook door veel aandacht te geven aan de inrichting van gebouwen schieten de waarderingscijfers van museumbezoekers omhoog.
De bekendste naam was Joost Swarte. De beroemde striptekenaar en grafisch ontwerper vertelde over zijn betrokkenheid bij de totstandkoming van het Hergé Museum in Louvain la Neuve in België en de inrichting van een zaal in het Fries Museum. In zijn presentatie kwamen alle elementen van het symposium bij elkaar, want net als in zijn tekenwerk denkt Swarte over elk detail na. Van de beschildering van de nooduitgang van de zaal tot en met de kleur van de achterkant van geëxposeerde tekeningen – geen enkel onderdeel ontsnapt aan zijn aandacht.

Plaats een reactie