Jong geleerd

Basisschoolleerlingen in Den Bosch maken een sportmagazine voor kinderen.

“Na al het werk is het erg leuk het resultaat te zien”, vindt Joaquin van basisschool De Bron in Den Bosch. Zijn redactiegenoot Tim is eveneens blij: “Ik ben er trots op om te kunnen zeggen: “Dit heb ik gemaakt!” De kinderen zijn dolenthousiast als ze het echte tijdschrift voor het eerst onder ogen krijgen.

Sportmagazine voor en door kinderen

Maandenlang werkten dertien jonge redacteuren aan het tijdschrift `Gaan met die banaan!’ Om het sportmagazine voor en door kinderen te realiseren, kregen de kinderen begeleiding door school én een professionele journalist.

Les van journalist

De jonge makers willen met hun tijdschrift inspireren, enthousiasmeren en vooral laten zien hoe leuk sport is. Het idee ontstond tijdens schoolproject ‘De Bron’s got talent’. Binnen de taalles gaf journalist Rebecca Van Bezooijen een workshop journalistiek. “In plaats van een uur lang te praten wilde ik de kinderen direct zelf aan het werk laten gaan”, legt ze uit in het Brabants Dagblad.

Alles zelf gedaan

De kinderredactie deed alles zelf. De leerlingen bedachten zelf de onderwerpen, schreven de teksten, maakten afspraken, wierven adverteerders, en deden de beeld- en eindredactie.

Grote ambities

De eerste 250 exemplaren gingen twee weken geleden naar ouders, adverteerders en relaties van de school. Het allereerste tijdschrift hebben de kinderen aangeboden aan de wethouder van sport.
De leerlingen van De Bron hebben nu de smaak te pakken. Ze hebben de ambitie om samen met meerdere scholen een magazine in de hele stad uit te gaan brengen.

Tijdschriften

Plaats een reactie