Inzenden voor de Best Verzorgde Boeken 2019

Ieder Nederlands boek kan meedoen aan de verkiezing van de Best Verzorgde Boeken. Bij deze jurering wordt het boek in zijn tastbare vorm gevierd. Er worden jaarlijks maximaal 33 boeken geselecteerd.

Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden opgeroepen om voor uiterlijk 12 januari 2020 hun best verzorgde boeken in te sturen. En wel in de volgende vijf categorieën:

  • Proza, poëzie of graphic novel
  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)
  • Kunst-, foto- en architectuurboeken
  • Kinder- en jeugdboeken
  • Divers
Amsterdams Spul, winnaar van de Gouden Letter
Amsterdams Spul, een van de 33 Best Verzorgde Boeken 2018 én winnaar van de Gouden Letter in Leipzig

De vakjury bestaat dit jaar uit Jeremy Jansen (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam). De jury zal kijken naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap; bij dit laatste element worden de verschillen in budgetten en doelgroepen meegewogen. Donderdag 5 maart 2020 wordt de uitslag bekendgemaakt.

Ook dit jaar is er een studentenjury met studenten van de Nederlandse kunstacademies. Hun selectie wordt bekendgemaakt op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl en gaat vergezeld van een eigen catalogus.

De Best Verzorgde Boeken 2019 worden ingezonden naar de internationale jurering in Leipzig. In het najaar 2020 exposeert het Stedelijk Museum Amsterdam De Best Verzorgde Boeken 2019.

Boeken

Plaats een reactie