Interactieve expo ‘Banned Books Club’ op Lowlands

Bezoekers van het driedaagse Lowlands festival krijgen – naast optredens van onder andere Tame Impala, Twenty One Pilots, De Staat en New Order –  dit weekend in de Banned Books Club een voorproefje van de tentoonstelling ‘Foute boeken?’. Die expositie over de impact van boeken opent eind oktober in Huis van het boek in Den Haag.

Net als vorig jaar presenteert Huis van het boek zich op Lowlands (16 – 18 augustus) weer in het ‘Ohlalalaantje’: “In de Banned Books Club wordt de bezoeker op dezelfde manier aan het denken gezet als in de [latere] tentoonstelling. Zo worden er voorbeelden van verboden boeken uit totalitaire regimes getoond, bijvoorbeeld Darwins On the origin of Species en veel Lolita’s. Waarom verboden, waarom fout? De bezoeker mag het zeggen.”

De impact van boeken

De expositie ‘Foute boeken?’ in Den Haag gaat over boeken die door een veranderde tijdgeest en voortschrijdend inzicht niet meer kunnen: “Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor?” In de tentoonstelling wordt de bezoeker via de thema’s politiek, religie en maatschappij bevraagd over de impact van boeken: “Wat maakt het zien van deze boeken bij de bezoekers los, wanneer ze  de verschillende voorbeelden in hun context van filmpjes, affiches en krantenartikelen zien?”

Huis van het boek stelt met deze interactieve tentoonstelling (te zien van 20 oktober 2019 t/m 1 maart 2020) te willen onderzoeken hoe mensen nu denken over boeken die al lange tijd, en soms nog steeds, onze identiteit en onze ideeën vormen: “Staat de bezoeker voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers of vindt men dat die te ver gaat en begrensd moet worden?”

Boeken

Plaats een reactie